Εύθραυστο κρίνο γοητευτικής αλαζονείας

Το έργο «Λίλιομ», στο θέατρο Πόρτα
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 08:25
A- A A+

Σε ένα λυρικό φλερτ με τον εξπρεσιονισμό, το μελόδραμα, το γκροτέσκο, τη νοσταλγία, τον κυνισμό και το λαϊκό θέατρο, το έργο του Φέρεντς Μόλναρ, «Λίλιομ», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θωμά Μοσχόπουλου, στο θέατρο Πόρτα, από τις 20 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο του κύκλου των φετινών βραδινών παραστάσεων, με υπότιτλο «Κακά αγόρια σε έργα με περίεργα ονόματα», και αποτελεί την πρώτη  σκηνοθεσία βραδινής παράστασης του Θωμά Μοσχόπουλου, ως καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Σε έναν γύρο «αέναης επιστροφής»

Μέσα από τους στροβιλισμούς ενός λούνα παρκ, το «Λίλιομ» - που στην ουγγρική γλώσσα σημαίνει «κρίνο», αλλά στην αργκό είναι το «λουλούδι», η «μάρκα», η «μούρη», ο άνθρωπος του υποκόσμου - μας καλεί σε έναν γύρο «αέναης επιστροφής». Είναι το πιο γνωστό έργο του κλασσικού Ούγγρου συγγραφέα Φέρεντς Μόλναρ και γράφτηκε το 1909. Αποτέλεσε ένα από τα πιο δημοφιλή θεατρικά έργα του πρώτου μισού του 20ού αιώνα σε Ευρώπη και Αμερική και μεταφέρθηκε πολλές φορές στον κινηματογράφο, με πιο διάσημη τη μεταφορά του 1934, από τον Φριτς Λάνγκ.

Πολλοί διάσημοι συνθέτες, όπως ο Πουτσίνι και ο Γκέρσουιν, θέλησαν να το μελοποιήσουν, αλλά βρήκαν μπροστά τους την αντίσταση του συγγραφέα, ο οποίος έδωσε την άδειά του, τελικά, μόνο το 1945, στους Ρότζερς και Χάμερσταϊν, οι οποίοι διασκεύασαν το έργο στο γνωστό μιούζικαλ «Carousel». Όμως, παρόλο που το έργο συνέχιζε να είναι πολύ δημοφιλές σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ο υπόλοιπος κόσμος έδειχνε να το έχει ξεχάσει. Μέχρι πρόσφατα, που πολλοί έδειξαν να το ανακαλύπτουν και πάλι από την αρχή.

Ήρωάς του είναι ο Λίλιομ, ένας γοητευτικός αλήτης, βίαιος, απρόβλεπτος, παιχνιδιάρης και ακαταμάχητα αλαζόνας. Ο κόσμος του συναρπαστικός, λαμπερός και εύθραυστος, ακριβώς όπως ο γεμάτος ιλιγγιώδεις ψευδαισθήσεις κόσμος του λούνα παρκ της Βουδαπέστης, της οποίας είναι το απόλυτο «αστέρι». Μέχρι, που εμφανίζεται ένα κορίτσι, που θα ραγίσει την επίχρυση επιφάνειά του, μια για πάντα.

Ταυτότητα παράστασης
Απόδοση - σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής, φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου, κίνηση: Χαρά Κότσαλη, συνεργάτρια σκηνοθέτις: Άννα Μιχελή, συνεργάτρια σκηνογράφος: Ευαγγελία Θεριανού, βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Σοφία Βάσο. Ερμηνεύουν (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Βασιλάκης, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Έμιλυ Κολιανδρή, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ηλίας Μουλάς, Κίττυ Παϊταζόγλου, Σωκράτης Πατσίκας, Γιώργος Χρυσοστόμου.

Πληροφορίες
Θέατρο Πόρτα: Μεσογείων 59 - Αθήνα, τηλ.: 210 7711333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  20, 25, 27 και 29/12 και 1, 2, 7, 8, 9 και 10/1: 21.15, 7/1: 20.00, 21 και 28/12 και 4 και 11/1: 19.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - ομαδικό - ανέργων: 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς