Ιράν - Τουρκία: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για τη Συρία

Επίσκεψη του Τούρκου υπ. Εξωτερικών στην Τεχεράνη
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 15:30
UPD:15:38
EPA/STR

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου (αριστερά) με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη.

A- A A+

Το Ιράν, κύριος περιφερειακός υποστηρικτής της συριακής κυβέρνησης και η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες, εξέθεσαν και πάλι τις διαφορές τους σχετικά με τη Συρία, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Τεχεράνη, καλώντας παράλληλα σε διάλογο.

«Θεωρούμε ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν έχει την απαραίτητη νομιμότητα για να κυβερνά τη Συρία. Χρειάζεται μια εξουσία που να περιλαμβάνει όλες τις συνιστώσες της συριακής κοινωνίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν και η Τουρκία έχουν ίσως διαφορετικές θέσεις, αλλά οι δύο χώρες συνεργάζονται για να βρουν μια κοινή λύση στη Συρία», πρόσθεσε.

Το Ιράν παρέχει στη Δαμασκό πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, με τη μορφή συμβουλων στον αγώνα της εναντίον των ανταρτών, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ Αλ Χαλάκι πραματοποιεί εξάλλου επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.

«Υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά με την παρουσία του μεγάλου κοινού εχθρού, ο οποίος είναι η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός και ο σεχταρισμός, είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε τις θέσεις μας για να εμποδίσουμε την είσοδο τρομοκρατών στο Ιράκ και στη Συρία και να καταπολεμήσουμε τους τρομοκράτες», απάντησε ο κ. Ζαρίφ. «Θέλουμε όλοι να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατόν στη Συρία χωρίς ξένη ανάμιξη», πρόσθεσε.

Το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία ότι υποστηρίζουν τους αντάρτες και ότι ευνοούν έτσι τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και του Μετώπου Αλ Νούσρα, συριακού κλάδου της Αλ Κάιντα.

Ζητεί από την Άγκυρα να μην αφήνει να διέρχονται από το έδαφός της ξένοι τζιχαντιστές.

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις, οι οποίες είναι σουνιτικές, μισούν τους σιίτες μουσουλμάνους, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία στο Ιράν, αλλά και στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή