Σε σταυροδρόμι το Πακιστάν μετά τη σφαγή των 130 παιδιών

Ώρα αποφάσεων για τις σχέσεις Ισλαμαμπάντ - ισλαμιστών ανταρτών
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 14:43
UPD:16:16
REUTERS/ZOHRA BENSEMRA

Γυναίκες θρηνούν το θάνατο του 15χρονου συγγενή τους Μοχάμεντ Αλί Καν, μαθητή που σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ταλιμπάν στο στρατιωτικό σχολείο στην Πεσαβάρ.

A- A A+

Η ομαδική σφαγή περισσότερων από 130 παιδιών σε σχολείο του Πακιστάν από ενόπλους Ταλιμπάν θύμισε σε πολλούς τη ρήση της Χίλαρι Κλίντον, το 2011, ότι το Ισλαμαμπάντ «δεν μπορεί να κρατεί φίδια στην αυλή του και να περιμένει ότι θα δαγκώνουν μόνον τους γείτονες».

Το πρακτορείο Reuters, αλλά και οι αμερικανικοί New York Times, εκτιμούν ότι πλέον η πίεση προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν, τόσο από τον πακιστανικό λαό όσο και από τους συμμάχους στο εξωτερικό, για να σταματήσει η ανοχή στους ισλαμιστές, θα ενταθεί.

Η ιθύνουσα τάξη του Πακιστάν φέρεται να ανεχόταν επί χρόνια τους ισλαμιστές, τόσο στο πλαίσιο της σύγκρουσής της με την κατά κύριο λόγο ινδουϊστική Ινδία, όσο και σαν μέσο άσκησης επιρροής στο εσωτερικό του Αφγανιστάν.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι η κατακραυγή για τη σφαγή μικρών παιδιών θα μειώσει κατακόρυφα τις συμπάθειες για τους ισλαμιστές αντάρτες μέσα στον πληθυσμό, σε μια χώρα στην οποία ο υπό τις ΗΠΑ «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» δεν έχει μεγάλες συμπάθειες σε επίπεδο λαού.

EURONEWS

Ο στρατός αναμένεται να εντείνει στο έπακρο την εκστρατεία ενάντια στους θύλακες των Ταλιμπάν, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπως άφησε να εννοηθεί και ο αρχηγός του, Ραχίλ Σαρίφ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το μέγεθος και η ωμότητα της σφαγής από πλευράς Ταλιμπάν είχε ακριβώς ως στόχο να δηλωθεί πως κάθε εναντίον τους επιχείρηση θα έχει τεράστιο κόστος σε αίμα αμάχων.

Πιθανόν ωστόσο αυτή η λογική να τους γυρίσει μπούμερανγκ, όπως εκτιμούν σύμβουλοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την κεντρική Ασία.

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν έχουν χωριστεί σε αντιμαχόμενες ομάδες, ενώ έτσι κι αλλιώς λειτουργούν ανεξάρτητα από τους Αφγανούς Ταλιμπάν.

EURONEWS

Όλους πάντως τους ενώνει ο τελικός σκοπός της ανατροπής των κοσμικών ή μετριοπαθών ισλαμιστικών κυβερνήσεων και η δημιουργία ισλαμικού κράτους σε όλη την περιοχή.

Κλειδί οι σχέσεις με Ινδία και Αφγανιστάν

Ινδός αξιωματούχος, ο οποίος ασχολείται επί πολλά χρόνια με τις ισορροπίες στην περιοχή, σημειώνει ότι η αποχώρηση των στρατιωτών του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν θα σήμαινε ότι το τρομοκρατικό δίκτυο Χακάνι, το οποίο χτυπά μέσα στο Αφγανιστάν με έδρα το Πακιστάν, καθώς και το δίκτυο Λάσκαρ Ε Τάιμπα, το οποίο μάχεται κατά της ινδικής κυριαρχίας στο Κασμίρ, θα έχαιραν ασυλίας από τον πακιστανικό στρατό. Ωστόσο, η επίθεση των Ταλιμπάν στο σχολείο πιθανόν να αλλάζει τα δεδομένα.

«Ο πακιστανικός στρατός έκανε πάντα διακρίσεις ανάμεσα στις τρομοκρατικές ομάδες, ανάλογα με το αν τον συνέφερε ή όχι η δράση τους στο Αφγανιστάν και την Ινδία», ανέφερε ο Βίβεκ Κάτζου, Ινδός πρώην πρέσβης στο Αφγανιστάν.

«Το Πακιστάν δεν μπορεί να τρέχει με τον λαγό και ταυτόχρονα να τον κυνηγά μαζί με το κυνηγόσκυλο», ανέφερε ο Ινδός αξιωματούχος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή