Τα σενάρια πάνω από την προεδρική κάλπη

Τα 165 «ναι» προσδοκά να φτάσει η κυβέρνηση
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 10:26
UPD:10:31
SOOC/Menelaos Myrillas

Στη σημερινή ψηφοφορία η κυβέρνηση «έχει» 162 «ναι» και προσδοκά να φτάσει τα 165.

A- A A+

Με την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να διεξάγεται σε λίγες ώρες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και οι ανεξάρτητοι βουλευτές κινούνται στον αστερισμό του «ναι» και του «παρών».

Ταυτόχρονα, μεταξύ των βουλευτών διακινούνται πλείστα όσα σενάρια με κυρίαρχο αυτό της επαναφοράς από αύριο της πρότασης των οκτώ ανεξάρτητων βουλευτών για εκλογή ΠτΔ, συμφωνία για τη συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και προσδιορισμό ημερομηνίας εκλογών εντός του 2015.

Μόνο που αυτή τη φορά ο στόχος θα είναι η συλλογή περισσοτέρων υπογραφών -προσδοκούν περί τις 20- και την πρωτοβουλία αναμένεται να στηρίξει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου, ενώ και ο Γ. Παπανδρέου και τα στελέχη που πρόσκεινται σε αυτόν τη βλέπουν θετικά.

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Βενιζέλο σε περίπτωση που θέσει δημοσίως την εν λόγω πρόταση, να καλεί τόσο τον εταίρο του στην κυβέρνηση, την Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση με τα χρονικά περιθώρια να πιέζουν ασφυκτικά. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι αυτό ακριβώς εννοούσε ο κ. Βενιζέλος όταν έλεγε χθες από τις Βρυξέλλες σε πρώτο πρόσωπο: «Δεν θα αφήσουμε και δεν θα αφήσω -και μιλώ προσωπικά, ειδικότερα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- να χαθούν τα επιτεύγματα της χώρας και οι θυσίες του ελληνικού λαού. Και κυρίως δεν θα αφήσω αυτό να γίνει προεκλογικά, καθ' οδόν προς τη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή, αν αποτύχουμε, καθ' οδόν προς τις εκλογές».

EURONEWS

«Το αν το συγκεκριμένο σενάριο», λένε τα ίδια στελέχη, «περιλαμβάνει και την αλλαγή υποψηφίου μεταξύ του πρώτου και δεύτερου γύρου, προς την κατεύθυνση να «βοηθηθούν» οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ να πουν το μεγάλο 'ναι', παραμένει ανοιχτό». Αυτή τη στιγμή πάντως το όνομα που ακούγεται περισσότερο είναι αυτό της πρώην επιτρόπου Μ. Δαμανάκη.

Στη σημερινή ψηφοφορία η κυβέρνηση «έχει» 162 «ναι» και προσδοκά να φτάσει τα 165. Είναι προφανές, λέει κυβερνητικός βουλευτής με μακρά εμπειρία, «ότι χωρίς τη ΔΗΜΑΡ Πρόεδρος δεν βγαίνει και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή