Προειδοποιήσεις Ε.Ε. προς την Τουρκία με αφορμή τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 21:55
UPD:21:58
REUTERS/MURAD SEZER

Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών επιδεινώθηκε μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 27 προσώπων, κυρίως δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγε η αστυνομία σε 13 πόλεις της χώρας.

A- A A+

«Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων ένταξης εξαρτάται από τον σεβασμό στο κράτος Δικαίου και τον σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα» προειδοποίησαν σήμερα την Τουρκία οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με αφορμή τις συλλήψεις εκπροσώπων του Τύπου.

«Οι πρόσφατες έφοδοι της αστυνομίας και η κράτηση δημοσιογράφων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία θέτουν υπό αμφισβήτηση τον σεβασμό της ελευθερίας του Τύπου, που αποτελεί μια από τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας» υπογράμμισαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών στο κείμενο συμπερασμάτων μίας συνόδου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ε.Ε..

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι επικρίσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονταν στο σχέδιο συμπερασμάτων που αναμενόταν να εγκρίνουν αρχικά, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης της προόδου των διαπραγματεύσεων με τα υποψήφια προς ένταξη κράτη.

Το κλίμα στις σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών επιδεινώθηκε μετά τη σύλληψη την Κυριακή τουλάχιστον 27 προσώπων, κυρίως δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που διεξήγαγε η αστυνομία σε 13 πόλεις της χώρας.\

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι έφοδοι τις οποίες πραγματοποίησε η αστυνομία σε μέσα ενημέρωσης φιλικά προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν δεν πλήττουν την ελευθερία του Τύπου, αλλά είναι απάντηση σε μια «βρώμικη συνωμοσία».

Μάλιστα αναφερόμενος στις επικρίσεις των Βρυξελλών ο Ερντογάν είπε: «Σας παρακαλούμε να κρατήσετε τη σοφία σας για τον εαυτό σας».

Ο ισλαμιστής κληρικός κ. Γκιουλέν ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ από το 1999 και, ενώ ήταν σύμμαχος του κ. Ερντογάν κατά των κοσμικών κεμαλιστών, έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο επικριτή και εχθρό του.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή