Ευ. Μεϊμαράκης: Για να λειτουργήσει η οικονομία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 16:35
UPD:17:15
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δανειστές κουβεντιάζουν και θα κουβεντιάζουν με οποιαδήποτε κυβέρνηση σε κάθε χώρα», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης μιλώντας στο επιστημονικό συνέδριο που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, με θέμα «Οικονομικές διαστάσεις της συνταγματικής αναθεώρησης σε συνθήκες κρίσης».

Ο Πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της πολιτικής σταθερότητας και επανέλαβε την πρότασή του να μπορεί η Βουλή να τροποποιεί το Σύνταγμα με αυξημένη πλειοψηφία και χωρίς να παρεμβάλλονται εκλογές.

«Εγώ πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δανειστές κουβεντιάζουν και θα κουβεντιάζουν οποιαδήποτε κυβέρνηση σε κάθε χώρα» σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε:

«Δεν θεωρώ ότι δεν θα κουβεντιάζουν. Γιατί και εμείς το ίδιο κάνουμε. Εμείς συναλλασόμεθα και συζητάμε με μια άλλη χώρα ανεξαρτήτως του ποια κυβέρνηση ή ποιο Πρόεδρο Δημοκρατίας ή ποιο πρωθυπουργό έχει. Άρα αυτά που ακούτε, ότι αν αλλάξει η κυβέρνηση πώς θα συζητάνε δεν έχουν τόση σημασία. Σημασία έχει αν η αλλαγή αυτή θα φέρει αλλαγή πολιτικής σε βασικούς τομείς στους οποίους έχει συμφωνήσει η χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργεί σήμερα την αστάθεια στην οικονομία. Και τελικά για να μπορέσει η οικονομία να λειτουργήσει απαιτείται πολιτική σταθερότητα, απαιτείται εφαρμογή των κανόνων ώστε και οι έξω και οι μέσα να ξέρουμε με ποιους κανόνες και πώς κινούμαστε».

Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ακόμη ότι «το Σύνταγμα πρέπει να είναι πολύ λιτό, να περιέχει πολύ λίγες διατάξεις συγκεκριμένες των βασικών κανόνων, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια ευελιξία, τώρα που τα πάντα αλλάζουν, να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα».

Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του «για «απεμπλοκή των εθνικών εκλογών από την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας», λέγοντας πως «αυτές οι διαδικασίες είναι διαδικασίες των βουλευτών και όχι διαδικασίες των κομμάτων».

«Αν αυτό είχε εισακουστεί, που τώρα όλοι το θεωρούν ότι είναι σωστό και εύλογο, θα ήταν διαφορετική η πορεία της χώρας. Και θα σας πω κιόλας ότι είχαμε προτείνει πάλι, λιγότεροι βουλευτές αλλά απ’ όλα τα κόμματα, στο να συμπέσει η πενταετία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί έτυχε κάποιες εποχές να έχουμε κάθε χρόνο εκλογές» συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή