Ιράκ : Παράταση της εκεχειρίας στη Φαλούτζα

Τρίτη, 13 Απριλίου 2004 10:11
A- A A+

Μέχρι το βράδυ παρατάθηκε η εκεχειρία στην πόλη Φαλούτζα, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σουνιτών ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών, ανακοίνωσε μεσολαβητής.

Η εκεχειρία «αναμένεται να διαρκέσει έως απόψε αλλά ελπίζουμε να κρατήσει και περισσότερο», είπε ο Φουάντ Ράουι, ανώτερος αξιωματούχος του ιρακινού Ισλαμικού Κόμματος (PII), που ηγείται των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη επ'αόριστον κατάπαυσης του πυρός.

«Θα παραμείνουμε αισιόδοξοι και ελπίζουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σήμερα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και αυτό είναι το σημαντικότερο», τόνισε. Επικαλούμενος τοπικές νοσοκομειακές πηγές ο Ράουι δήλωσε, ότι τουλάχιστον 600 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.250 τραυματίστηκαν στη διάρκεια μιας εβδομάδας σκληρών συγκρούσεων μεταξύ Αμερικανών πεζοναυτών και ανταρτών. «Ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν 160 γυναίκες, 141 παιδιά και πολλοί ηλικιωμένοι», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποσύρθηκαν μερικώς χθες από τη Φαλούτζα, σε ένδειξη καλής θέλησης, όπως δήλωσε χθες βράδυ ο Ράουι. Ο στρατηγός Ρικάρντο Σάντσες, ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός στρατιωτικός στο Ιράκ, είπε χθες ότι η εκεχειρία που ισχύει από την Κυριακή το πρωΐ δείχνει να βαίνει καλώς στη Φαλούτζα παρότι οι αμερικανικές δυνάμεις αποτελούν ακόμη στόχο επιθέσεων.

«Πρόκειται για αρχικές διαπραγματεύσεις. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να φθάσουμε σε ένα βαθμό (επαρκούς) εμπιστοσύνης και μια περίοδο σταθερότητας», δήλωσε.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή