Κομισιόν: Διαρροή εγγράφων για την απόσυρση νόμων περί ρύπανσης

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 12:19
UPD:16/12/2014 16:33
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αποδοτικότητα των Βρυξελλών.

A- A A+

Εκπρόσωποι έντεκα κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιβαλλοντικές οργανώσεις εξέφρασαν τις ισχυρές τους αντιδράσεις για την πρόθεση της Κομισιόν να αποσύρει νόμους περί ρύπανσης της ατμόσφαιρας και ανακύκλωσης, σύμφωνα με έγγραφα τα οποία διέρρευσαν την περασμένη Παρασκευή.

Η νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ανέλαβε το Νοέμβρη, σκοπεύει να αφήσει τους συγκεκριμένους νόμους εκτός του πενταετούς πλάνου που θα καταθέσει για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την επόμενη βδομάδα, σε μια προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με σκοπό την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην αποδοτικότητα των Βρυξελλών, αναθέτοντας το συγκεκριμένο έργο στον πρώτο αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς.

«Δε θα παρθούν αποφάσεις μέχρι την επόμενη Τρίτη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Νατάσα Μπερτό, η οποία άφησε να εννοηθεί πως η Επιτροπή ίσως αποσύρει έναν αριθμό προτάσεων που δε συμφωνούν με τις πολιτικές της προτεραιότητες, ή κρίνονται ως παρωχημένες.

Εκπρόσωποι ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών έχουν εκφράσει στην Κομισιόν ότι ο αρχικός στόχος ανακύκλωσης 70 τοις εκατό των οικιακών αποβλήτων έως το 2030 δεν ήταν ρεαλιστικός, αλλά τονίζουν πως δεν αιτήθηκαν ποτέ να αποσυρθεί ο συγκεκριμένος νόμος από το πενταετές πλάνο.

Εξάλλου πριν από λίγες ημέρες τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για ένα πακέτο μέτρων για την ποιότητα του αέρα, μέσω της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεσαίας κλίμακας, όπως από κεντρικά συστήματα θέρμανσης στα αστικά κέντρα. Τα μέτρα αναμένεται να επικυρωθούν από τους υπουργούς Περιβάλλοντος την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή