Βέλγιο: Γενική απεργία κατά της λιτότητας

Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου 2014 08:44
UPD:12:16
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Παραλύει σήμερα το Βέλγιο, λόγω 24ωρης γενικής απεργίας κατά των μέτρων λιτότητας.

Η απεργία, η οποία αποτελεί την κορύφωση μιας σειράς περιφερειακών απεργιών που είχαν ήδη περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα στη χώρα τις τρεις τελευταίες εβδομάδες, γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το το πρόγραμμα εξοικονόμησης 11 δισ. ευρώ το οποίο ανακοινώθηκε από τη νέα κυβέρνηση υπό τον φιλελεύθερο Σαρλ Μισέλ.

Η απεργία άρχισε από χθες, Κυριακή, το βράδυ στις μεταφορές. Μετά τις 22:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας), λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, κανένα αεροπλάνο δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 600 πτήσεις μόνο στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών.

Τα τρένα σταμάτησαν επίσης να κινούνται χθες, Κυριακή το βράδυ και για σήμερα δεν προβλέπεται να εκτελεστεί κανένα δρομολόγιο.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν επίσης τα λεωφορεία, το τραμ και οι συρμοί του μετρό, ενώ ένα συνδικάτο οδηγών φορτηγών απείλησε να αποκλείσει τους αυτοκινητοδρόμους από σήμερα το πρωί.

EURONEWS

Τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, οι φυλακές, οι δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τα νοσοκομεία, όπου γίνονται δεκτά μόνον επείγοντα περιστατικά, συμμετέχουν επίσης στην απεργία, που οργανώθηκε από τα τρία μεγάλα συνδικάτα, το FGTB (σοσιαλιστικό), το CSC (χριστιανικό) και το CGSLB (φιλελεύθερο).

Η Συνδικαλιστική Ένωση Δικαστών (ASM) συμμετέχει κι αυτή στην κινητοποίηση καταγέλλοντας πως «τίθενται σε κίνδυνο οι δημόσιες υπηρεσίες». 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή