Ιαπωνία: Μεγάλη νίκη για το κόμμα του Σίνζο Άμπε

Απόλυτη πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 13:46
UPD:16:54
REUTERS/ISSEI KATO
A- A A+

Ο κυβερνών συνασπισμός του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατήγαγε μεγάλη νίκη στις εκλογές, ωστόσο η χαμηλή προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες απειλεί να αποδυναμώσει τις προσπάθειές του να προχωρήσει με την πολιτική του προς την αναζωογόνηση της οικονομίας.

Τα περισσότερα exit polls των ιαπωνικών μέσων ενημέρωσης εμφανίζουν το συντηρητικό Φιλελεύθερο-Δημοκρατικό Κόμμα (PLD) του κ. Άμπε και τον εταίρο του, το κεντρώο Νέο Κομέιτο, να εξασφαλίζουν περισσότερες από 317 έδρες στην Κάτω Βουλή των 475 εδρών, αρκετές για να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία.

Ωστόσο, πολλοί ψηφοφόροι οι οποίοι αμφισβητούν τόσο την γνωστή ως «Abenomics» πολιτική του πρωθυπουργού για την δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης, όσο και την ικανότητα της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει ένα καλύτερο σχέδιο, δεν πήγαν να ψηφίσουν, στέλνοντας τη συμμετοχή σε ιστορικό χαμηλό.

Ήδη η συμμετοχή είχε σημειώσει μεταπολεμικό ιστορικό χαμηλό το 2012 (59,3%), όταν ο κ. Άμπε επέστρεψε στην εξουσία για μία δεύτερη θητεία, με δεσμεύσεις και τότε για αναζωογόνηση της οικονομίας.

EURONEWS

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντρώο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (DPJ), δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καλό αποτέλεσμα, κυρίως εξαιτίας της κακής του κυβερνητικής θητείας την περίοδο 2009-2012, η οποία στιγματίστηκε μεταξύ άλλων από εσωκομματικές διαμάχες και τρεις αλλαγές στην πρωθυπουργία μέσα σε μία τριετία.

Τα exit polls δείχνουν ότι το DPJ εξασφαλίζει περισσότερες από τις 62 έδρες που διέθετε στο κοινοβούλιο, αλλά λιγότερες από τις 100, που ήταν επισήμως ο στόχος του.

Ο 60χρονος κ. Άμπε εξήγγειλε πρόωρες εκλογές ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει την πολιτική του και να φέρει την Ιαπωνία και πάλι στο παγκόσμιο οικονομικό προσκήνιο.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί τη νίκη την οποία εξασφαλίζει για να προχωρήσει με τις επώδυνες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν αποκλείεται αντ΄αυτού να επικεντρωθεί περισσότερο στο συντηρητικό του πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με στόχο την χαλάρωση των περιορισμών δράσης για τις ένοπλες δυνάμεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή