Ψήφο, ψήφο η «μάχη» για την προεδρική εκλογή

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 11:27
UPD:15:24
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Ψήφο, ψήφο θα δοθεί η μάχη της προεδρικής εκλογής τις επόμενες 15 ημέρες και μέχρι την τρίτη και τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου.

Ταυτόχρονα, οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν ήδη ενεργοποιηθεί για το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός με, με άρθρο του στην Real News, κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη στάση του και την ρητορική των στελεχών του «δημιουργεί κλίμα φόβου στις αγορές», την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης έστειλε το δικό του μήνυμα στις αγορές, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «παίζει τη λύρα και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη» και όχι το αντίθετο.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε, με δηλώσεις του από την Καστοριά, το αγεφύρωτο χάσμα που τον χωρίζει με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να μιλά, διότι έχει «τεράστια ευθύνη και συμμετοχή από την αρχή σε αυτή την πορεία του τόπου».

Από την πλευρά τους οι δανειστές της χώρας, μέσω της τρισέλιδης έκθεσης της τρόικας με ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2014 και τίτλο «Ελλάδα», έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι πρώτα και πάνω από τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα εκείνο που πρωτίστως τους αφορά είναι η Ελλάδα να υιοθετήσει τις «prior actions», δηλαδή τα προαπαιτούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση και να εκταμιευθεί το 1,8 δισ. ευρώ που απομένει.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι «οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να παραδώσουν ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων», εντός του 2015, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο και ένα σαφές μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες.

Αύριο, Δευτέρα ο Πρωθυπουργός ξεκινά κύκλο επισκέψεων σε κορυφαία υπουργεία που έχουν εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις και που χειρίζονται ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών.

Πρώτα θα προεδρεύσει σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και δημοσίου χρέους. Ακολούθως θα μεταβεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ ο κύκλος των επισκέψεων θα ολοκληρωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το απόγευμα ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί.

«Αυτή τη στιγμή», λέει κυβερνητικό στέλεχος, «έχουμε γνώση τόσο του αιτήματος πολλών βουλευτών της συγκυβέρνησης για κυβέρνηση εθνικού σκοπού και εθνικές εκλογές εντός του 2015, ωστόσο», καταλήγει, «ο κεντρικός μας σχεδιασμός είναι η εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα το απόγευμα της 29ης Δεκεμβρίου. Είναι το καλύτερο για τη χώρα και τους πολίτες».      

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή