Σουδάν: «Παγώνουν» οι έρευνες του ΔΠΔ εναντίον του προέδρου Μπεσίρ

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014 09:22
UPD:16:05
REUTERS/MOHAMED NURELDIN ABDALLAH

O πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπεσίρ.

A- A A+

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της εισαγγελέως του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να αναστείλει τις έρευνες για τις εναντίον του κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στο Νταρφούρ εξέφρασε ο πρόεδρος του Σουδάν Όμαρ αλ Μπεσίρ.

Εναντίον του Μπεσίρ, που είναι στην εξουσία τα τελευταία 25 χρόνια, εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ το 2009 και το 2010 για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ, μια επαρχία στο δυτικό Σουδάν, όπου μαίνεται πόλεμος από το 2003. Παρά τα εντάλματα αυτά, ο Μπεσίρ έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες χωρίς να συλληφθεί.

Η εισαγγελέας του ΔΠΔ Φάτου Μπενσούντα ανακοίνωσε την Παρασκευή την απόφαση να ανασταλούν οι έρευνες για τα εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει ο Σουδανός πρόεδρος, κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι δεν επέμεινε αρκετά για τη σύλληψη του Μπεσίρ και ότι δείχνει απάθεια για τα γεγονότα στο Νταρφούρ.

«Δεν έχω άλλη επιλογή από το να παγώσω τις έρευνες για το Νταρφούρ», δήλωσε η Μπενσούντα.

Όπως μετέδωσε το επίσημο σουδανικό πρακτορείο Suna, ο Μπεσίρ δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «διότι ο σουδανικός λαός αρνείται να ταπεινωθεί και να υποκύψει». Επίσης, χαρακτήρισε το ΔΠΔ «όργανο που έχει στόχο να ταπεινώσει και να υποτάξει» τον λαό του Σουδάν.

Η Μπενσούντα είχε προειδοποιήσει ότι ελλείψει μιας δράσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι κατηγορίες εναντίον του Σουδανού προέδρου και τριών ακόμη προσώπων θα κατέληγαν νεκρό γράμμα.

Από τις συγκρούσεις στο Νταρφούρ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι, ενώ δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί μετά την εξέγερση το 2003 ανταρτών που ανήκουν σε μη αραβικές φυλές, οι οποίοι καταγγέλλουν την περιθωριοποίησή τους.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο αναφορικά με μια στρατηγική για το Νταρφούρ, καθώς το Χαρτούμ διαθέτει έναν ισχυρό σύμμαχο, την Κίνα.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε επίσης στις κατηγορίες για τον μαζικό βιασμό από Σουδανούς στρατιώτες 200 γυναικών και κοριτσιών στα τέλη Οκτωβρίου σε ένα χωριό στο βόρειο Νταρφούρ. Οι κατηγορίες αυτές «θα έπρεπε να σοκάρουν το Συμβούλιο και να προκαλέσουν μια αντίδραση», σχολίασε η Μπενσούντα.

Αρχικά το Χαρτούμ είχε εμποδίσει μια κοινή αποστολή του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης (Minuad) να μεταβεί στο Νταρφούρ και να ερευνήσει τις κατηγορίες. Στη συνέχεια, η Minuad κατάφερε να μεταβεί στο χωριό, χωρίς όμως να βρει στοιχεία για τη διάπραξη ομαδικού βιασμού, όμως μια απόρρητη έκθεση έκανε λόγο για εκφοβισμό της αποστολής από τον στρατό κατά τις έρευνές της.

Έκτοτε το Χαρτούμ έχει αρνηθεί τις εκκλήσεις της Minuad να επιστρέψει στο χωριό και της έχει ζητήσει να προετοιμαστεί να εγκαταλείψει το Σουδάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή