Αναζητείται ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 20:51
UPD:20:59
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
A- A A+

Αν και ήταν κοινό μυστικό ότι όσο πλησιάζουμε στην προεδρική εκλογή και δεν προκύπτει ο «μαγικός» αριθμός των 180, τόσο θα πολώνεται το πολιτικό σκηνικό, τα τελευταία 24ωρα, λίγες ημέρες πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αναζητείται ψυχραιμία.

Η τρομοκρατική ενέργεια τα ξημερώματα στην ισραηλινή πρεσβεία ήρθε να επιδεινώσει το ήδη αρνητικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, τόσο από τα διαρκή sell off του Χρηματιστηρίου και την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στα 10ετή και στα τριετή ομόλογα όσο και από τις συνεχείς πλέον δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με το ελληνικό πρόβλημα χρέους, πολλές εκ των οποίων κινούνται στην κυριολεξία στο όριο των θεσμικών ισορροπιών.         

Το καμπανάκι χτύπησε και η Moody's, η οποία σε ανάλυσή της τονίζει πως οι πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα είναι ένα πιστωτικά αρνητικό (credit negative) γεγονός, καθώς θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την επόμενη μέρα.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην κυριολεξία εκτός ελέγχου, με τους δύο παπανδρεϊκούς βουλευτές Θ. Μωραΐτη και Φ. Σαχινίδη να ζητούν εκ νέου σήμερα κυβέρνηση ειδικού σκοπού, παραίτηση Σαμαρά, Βενιζέλου και αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στους δύο βουλευτές του, στην οποία υπονόησε ότι ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ. 

Η όλη κατάσταση ενισχύει τη σεναριολογία, παρά τις διαψεύσεις του Πρωθυπουργού, για αλλαγή υποψηφίου λίγο πριν την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή. Αυτή τη φορά τα σενάρια θέλουν την ομάδα των 17 ανεξάρτητων βουλευτών να προτείνουν υποψήφιο, αφού ο Κανονισμός της Βουλής τους δίνει αυτό το δικαίωμα.

Τη Δευτέρα ο Πιερ Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τους Αντώνη Σαμαρά, Γκίκα Χαρδούβελη και Γιάννη Στουρνάρα, ενώ κληθείσα να σχολιάσει την παράλειψη μιας συνάντησης Μοσκοβισί - Τσίπρα, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ, απάντησε ότι το πρόγραμμα του Γάλλου επιτρόπου στην Αθήνα δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί πλήρως. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στο πρόγραμμα του Επιτρόπου Οικονομικών υποθέσεων υπάρχει, προφανώς όχι τυχαία, ένα κενό μιας ώρας.

Το μόνο σίγουρο, καταλήγει κυβερνητικό στέλεχος με μακρά εμπειρία στα πολιτικά πράγματα της χώρας, είναι «ότι απαιτείται ψυχραιμία, σοβαρότητα και διάθεση συνεννόησης κυρίως έναντι των δανειστών».     

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή