Ιταλία: 54 απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Κατά των μέτρων Ρέντσι στα εργασιακά και στον προϋπολογισμό του 2015
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 12:50
UPD:12:53
EPA/ANGELO CARCONI

«Δεν πάει έτσι!» είναι το σύνθημα της απεργιακής κινητοποίησης, η οποία οργανώθηκε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την κεντροαριστερή CGIL και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.

A- A A+

Οι Ιταλοί άρχισαν γενική στάση εργασίας, έπειτα από αίτημα δύο μεγάλων συνδικαλιστικών ομοσπονδιών, οι οποίες οργανώνουν πορείες σε 54 πόλεις εναντίον των οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι.

Από την απεργία αναμένεται να επηρεασθούν οι υπηρεσίες υγείας, τα σχολεία, οι μεταφορές, αλλά θα εξασφαλισθεί ένα μίνιμουμ υπηρεσιών. Η κινητοποίηση θα διαρκέσει από τις 09:00 ως τις 17:00.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο υπουργός Μεταφορών Μαουρίτσιο Λούπι υπαναχώρησε την τελευταία στιγμή στην απόφασή του να προχωρήσει σε επίταξη στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, αφού πέτυχε από τα συνδικάτα του τομέα να μειώσουν τη στάση εργασίας τους κατά μία ώρα (από τις 09:00 ως τις 16:00, αντί για τις 17:00): αυτό θα επιτρέψει στους κατοίκους των προαστίων οι οποίοι διαδηλώνουν ή εργάζονται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Δεν πάει έτσι!» είναι το σύνθημα της απεργιακής κινητοποίησης, η οποία οργανώθηκε στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα από την κύρια ιταλική εργατική συνομοσπονδία, την κεντροαριστερή CGIL και υποστηρίζεται από τη μετριοπαθή UIL.

Μια τρίτη, μικρότερη συνομοσπονδία, η κεντροδεξιά UGL, ανακοίνωσε εκ των υστέρων τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση. Η μετριοπαθής καθολική συνομοσπονδία CISL δεν συμμετέχει, θεωρώντας ότι η διαμαρτυρία στο σημερινό πλαίσιο είναι αντιπαραγωγική και ότι είναι καλύτερα να προταθεί «ένα μεγάλο κοινωνικό σύμφωνο».

Αναστάτωση αναμένεται ιδιαίτερα στον τομέα των αερομεταφορών, λόγω ακυρώσεων πτήσεων και της συμμετοχής στην απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Ο κύριος στόχος της συνδικαλιστικής οργής παραμένει η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας την οποία «πέρασε» ο κ. Ρέντσι για να ενθαρρύνει τις προσλήψεις. Ο σχετικός νόμος, ο οποίος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα και από τη Γερουσία, μετά τη Βουλή, προβλέπει τη διευκόλυνση των απολύσεων και τον περιορισμό των δικαιωμάτων και της προστασίας των μισθωτών κατά τα πρώτα χρόνια της εργασιακής σύμβασής τους.

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015, τα μέτρα του οποίου για την οικονομική ανάκαμψη θεωρούν ανεπαρκή.

Στη Ρώμη, τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν πορεία στον κέντρο της πόλης και διαδήλωση σε μία από τις μικρότερες πλατείες της ιταλικής πρωτεύουσας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή