Από τη συναίνεση στην ακραία πόλωση

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 11:38
UPD:11:40
SOOC/Nick Paleologos

Η χθεσινή ομιλία Σαμαρά, η οποία θύμισε έντονα την επιχειρηματολογία των εκλογών του Ιουνίου 2012, έθεσε ευθέως το δίλημμα «εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή χάος».

A- A A+

Με τη χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εγκαινίασε μία δίμηνη περίοδο, που θα εκκινήσει ουσιαστικά από την ερχόμενη Τετάρτη με την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου με φόντο την κάλπη.

Το επόμενο δίμηνο αναμένεται να σημαδευτεί από αναστάτωση στις αγορές, δημοσιεύματα του ξένου Τύπου για την επόμενη ημέρα της χώρας, δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και την ακραία πόλωση μεταξύ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

Η χθεσινή ομιλία Σαμαρά, η οποία θύμισε έντονα την επιχειρηματολογία των εκλογών του Ιουνίου 2012, έθεσε ευθέως το δίλημμα «εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ή χάος» με τη στρατηγική της Ν.Δ. και του Μαξίμου να έχει ως στόχο να αναδείξει τον αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και να επαναφέρει, ειδικά στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, το δίλημμα «η Ελλάδα στην Ευρώπη» έναντι της «Ελλάδας της δραχμής».

Ήδη συνεργάτες του Πρωθυπουργού, έχουν συναντηθεί με υπουργούς και βουλευτές της Ν.Δ. τους οποίους περνούν από «ταχύρυθμα σεμινάρια», ενώ κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης παρότι αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι 180 σημειώνουν ότι η πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα γίνει η κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία «θα είναι εντελώς διαφορετική από σήμερα».

Ο διλημματικός χαρακτήρας της πρωθυπουργικής ομιλίας πιστοποιείται και από την, για πρώτη φορά, έμμεση αναφορά του στη ΔΗΜΑΡ. Μια αναφορά που δεν έγινε ούτε όταν πέρυσι τον Ιούνιο με αφορμή τα γεγονότα της ΕΡΤ ο κ. Κουβέλης και οι βουλευτές του αποχωρούσαν από την κυβέρνηση. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί εκνευρισμός μετά τα δημοσιεύματα για ένταξη των στελεχών και βουλευτών της ΔΗΜΑΡ στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

ΝΕΡΙΤ

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για «χιλιοπαιγμένο σενάριο του Grexit» και για «επανάληψη του κλίματος κινδυνολογίας και τρομοκράτησης των πολιτών που επικράτησε στις εκλογές του 2012», στο οποίο -όπως λένε χαρακτηριστικά- «συμπράττουν και δημοσιεύματα του ξένου Τύπου» τα οποία δεν εκφράζουν θεσμικά όργανα και παράγοντες. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή