Σε ρυθμούς sell off το «πολιτικό χρηματιστήριο»

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 18:43
UPD:18:52
FOSPHOTOS/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Σε ρυθμούς χρηματιστηρίου και διαδοχικών sell off κινείται το πολιτικό προσωπικό της χώρας, μία εβδομάδα πριν την πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η σημερινή ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου, που για πολλούς -και όχι άδικα- εκλήφθηκε ως προαναγγελία δημιουργίας νέου κόμματος, «άναψε φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, διότι τορπιλίζει τη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ακόμη και στο ενδεχόμενο που υπερβεί τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής.

Επί της ουσίας, η κίνηση του πρώην Πρωθυπουργού και η πρότασή του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, είναι ταυτόσημη με την πρόταση που έχουν καταθέσει οι οκτώ βουλευτές (Σπ. Λυκούδης, Β. Οικονόμου, Γρ. Ψαριανός, Ν. Τσούκαλης, Ν. Φούντα, Π. Τατσόπουλος, Θ. Ψύρρας, Χρ. Αηδόνης).

«Όχι τυχαία», ομολογεί ανεξάρτητος βουλευτής, «αφού από τον ευρύτερο ιδεολογικό χώρο της Κεντροαριστεράς αλιεύουν πολλοί, μεταξύ αυτών και ο Γ. Παπανδρέου».

Την ίδια βέβαια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται παρασκηνιακά προκειμένου να σφραγίζει τις δύο δεξαμενές όπου η συγκυβέρνηση προσδοκά να βρει τα υπόλοιπα «ναι» που χρειάζεται προκειμένου να συγκεντρώσει το μαγικό αριθμό των 180.

Δεν είναι τυχαία η συνάντηση στη Βουλή το πρωί του Πάνου Καμμένου με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Παππά, μία ώρα μετά τις δηλώσεις των δύο βουλευτών των ΑΝΕΛ Παύλου Χαϊκάλη και Μ. Κόλλια Τσαρουχά, ότι σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης μπορούν να πουν «ναι» στην εκλογή ΠτΔ.

Παράλληλα, και σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΗΜΑΡ αναμένουν την τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ στις 29 Δεκεμβρίου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα κάνουν στις εκλογές, με το ενδεχόμενο ένταξης στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να είναι κάτι παραπάνω από πιθανό.

Με τον τρόπο αυτό η Κουμουνδούρου πιστεύει ότι έχει «τσιμεντάρει» τις δύο δεξαμενές (ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ) ώστε να μην εκλεγεί ΠτΔ και η χώρα να πάει σε εκλογές.

Είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σήμερα από το βήμα της συνεδρίασης της Κ.Ο. της ΝΔ ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «θα είναι δύσκολο να εξηγήσουν στη συνέχεια γιατί συμμάχησαν εναντίον της Ελλάδας... Να εξηγήσουν στην ιστορία και στη συνείδησή τους γιατί συμμάχησαν εναντίον των ονείρων και της νεολαίας της Ελλάδας».

Εν τω μεταξύ, και στον απόηχο της νέας πτώσης του Χ.Α. κατά 7,35% και της εκτίναξης στο 9% της απόδοσης των ομολόγων 10ετούς διάρκειας, δημοσιεύματα όπως αυτό της Die Welt κατακλύζουν τον διεθνή Τύπο. Η γερμανική εφημερίδα καλεί τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να  πάρουν αποφάσεις. «Είτε θα κρατήσουν τη χώρα στην επιφάνεια είτε θα τραβήξουν χειρόφρενο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή