Το «μεγάλο παζάρι» στο τρίγωνο Αθήνας-Ουάσιγκτον-Βρυξελλών

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2014 18:13
UPD:18:18
Eurokinissi/....................

Αν όχι σήμερα, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, λόγω του γεγονός ότι τα χρονικά πλέον όρια είναι ασφυκτικά.

A- A A+

Ένα «σκληρό» παζάρι μεταξύ Αθήνας, Βρυξελλών και Ουάσιγκτον λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Η Αθήνα από το πρωί διακινεί σενάρια για επίσπευση της προεδρικής εκλογής ακόμη και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι που προϋποθέτει η Βουλή να μείνει ανοιχτή μέσα τις γιορτές και το οποίο, αν επιβεβαιωθεί, θα προκαλούσε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Από την πλευρά τους κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προφανώς «παίζοντας καθυστέρηση», από το πρωί αφήνουν να διαρρεύσει ότι δεν θα υπάρξει λύση στο σημερινό Eurogroup και ότι το σενάριο για εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος όχι μόνο είναι ενεργό και πάνω στο τραπέζι, αλλά είναι η πιο πιθανή εξέλιξη αυτήν τη στιγμή.

Κι επειδή ως είθισται «η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση», όπως ομολογεί κυβερνητικό στέλεχος, «οι δύο πλευρές βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις».

Η πλευρά των δανειστών, μετά το απαντητικό e-mail της Αθήνας, έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι είναι εκείνη «που μπορεί να ξεκλειδώσει τις εξελίξεις» και ότι σε περίπτωση που λάβει τα μέτρα που τις ζητήθηκαν, η τρόικα είναι εφικτό να έρθει στη Αθήνα μέχρι την Παρασκευή και να κλείσει η αξιολόγηση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση αναζητεί και νέα ισοδύναμα προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2015 και φέρεται διατεθειμένη να προβεί σε αλλαγές τόσο στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις όσο και στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, «δεν συμφέρει καμία από τις δύο πλευρές η επίσπευση των πολιτικών εξελίξεων τουλάχιστον πριν κλείσει η αξιολόγηση», λέει κυβερνητικό στέλεχος. 

«Η μεν κυβέρνηση διακινδυνεύει να πάει στην προεδρική εκλογή και ενδεχομένως σε μία εκλογική αναμέτρηση χωρίς το δέλεαρ της συμφωνίας για την επόμενη ημέρα της χώρας -κάτι που μπορεί να γίνει αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τέλους του Ιανουαρίου- οι δε Βρυξέλλες διακινδυνεύουν μια παρατεταμένη ελληνική πολιτική αστάθεια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εξελίξεις τύπου ντόμινο σε μία πολύ ευαίσθητη χρονικά συγκυρία».                      

Το μόνο σίγουρο, που προκύπτει και από το ρεπορτάζ, είναι ότι, αν όχι σήμερα, τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο, λόγω του γεγονός ότι τα χρονικά πλέον όρια είναι ασφυκτικά.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή