ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκεται το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηχών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Στεφανόπουλο. Θέμα συζήτησης είναι οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η προτεινόμενη λύση. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να διατυπωθεί και η θέση που υιοθετεί ο Πρωθυπουργός έναντι του σχεδίου Ανάν.
Από τη σύσκεψη, στην οποία εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό μετέχουν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, η κ. Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάποια απόφαση για κοινή πορεία πλεύσης, αφού ήδη υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ως προς το σχέδιο Ανάν. Κοινό ανακοινωθέν, είναι πιθανόν να προκύψει, όπως έγινε και κατά το παρελθόν, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κοινές απόψεις.
Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του για πρώτη φορά και πιθανότατα η θέση του θα είναι ένα «διακριτικό» «ναι». Στη στάση του πρωθυπουργού, αναφέρθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος είπε ότι ο κ. Κώστας Καραμανλής «θα ακούσει όλες τις απόψεις και θα λάβει τις αποφάσεις του με γνώμονα το εθνικό συμφέρον».
Πάντως σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δέχθηκε ευχαριστήριο τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο της Κύπρου για τη βοήθεια που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να προκαλέσει με τη σημερινή του τοποθέτηση. Πιθανότερη εκδοχή είναι να αναφερθεί στα υπέρ και τα κατά του σχεδίου, ρίχνοντας το βάρος στο τι θα σημαίνει μία ελληνοκυπριακή άρνηση στο σχέδιο επίλυσης του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωτοβουλία για αναβολή των δημοψηφισμάτων, αλλά δεν θα αντιταχθεί σε κάτι τέτοιο, αν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές συμφωνήσουν. Πάντως ένα πιθανό «Όχι», εκτιμάται ότι δεν συνεπάγεται επιπτώσεις αλλά σίγουρα θα έχει κάποιο κόστος.
Από την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, έχει ήδη εκφράσει την ξεκάθαρη θέση του κόμματός του υπέρ της αποδοχής του σχεδίου Ανάν. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Παπανδρέου δεν θα δεχθεί ένα γενικόλογο κοινό ανακοινωθέν, αλλά θα ζητήσει κείμενο στο οποίο να αποτυπώνονται με σαφήνεια οι θέσεις των κομμάτων.
Ως γνωστόν, γ.γ. του ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του «Όχι», ενώ όσον αφορά το Συνασπισμό, η κεντρική επιτροπή του κόμματος υιοθέτησε το βράδυ της Τετάρτης την πρόταση του κ. Κωνσταντόπουλου για αναβολή των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, προκειμένου να διαμορφωθούν οι όροι στην ελληνοκυπριακή κοινωνία για αποδοχή του Σχεδίου Ανάν.
Eν τω μεταξύ, τη θέση ότι η αναβολή των δημοψηφισμάτων δεν είναι εφικτή, αφού φαίνεται να ενίστανται τα μέρη που συμμετείχαν στη διαδικασία της Νέας Υόρκης, μετέφερε στον πρόεδρο του ΔΗΣΥ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στη χθεσινή τηλεφωνική τους επικοινωνία.
Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι επισήμανε προς τον Κόλιν Πάουελ την ανάγκη έκδοσης ισχυρού ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο θα σημειώνεται ότι το Σώμα θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει την εφαρμογή από την Τουρκία των όσων συμφωνούνται με το Σχέδιο Ανάν.
Από την πλευρά του ο κ. Πάουελ τον διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακολουθούν την εφαρμογή της συμφωνίας από την Τουρκία.