Εκτιμήσεις της Ε.Ε. για το κόστος της επανένωσης της Κύπρου

Διεθνής διάσκεψη των δωρητών για την Κύπρο στις Βρυξέλλες
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2004 14:01
A- A A+

Mε στόχο την επίτευξη πολιτικής δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας για την υποστήριξη της εφαρμογής του σχεδίου Αναν για το Κυπριακό, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το κόστος της επανένωσης της νήσου αναμένεται να φτάσει σε ένα ποσό της τάξης των 962 εκατ. - 1,082 δισ. ευρώ για τις ανάγκες οικοδόμησης κατοικιών (για την περίοδο 2004 – 2009), στο οποίο θα πρέπει να προστεθεί ένα ποσό της τάξης των 759 - 839 εκατ. ευρώ για την κάλυψη άλλων αναγκών, όπως το κόστος για τη δημιουργία έργων υποδομών, κοινωνικών υποδομών, την επανεγκατάσταση πολιτών στον τόπο καταγωγής, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταβολή μισθών.

Οπως ανακοίνωσε κατά την παρέμβασή του στη διάσκεψη ο ελληνικής καταγωγής διευθυντής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διεθνή ανάπτυξη Αντριου Νάτσιος, οι ΗΠΑ, σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, θα συμβάλουν με οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη διάσκεψη, ο βρετανός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τζον Πρέσκοτ, ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να διαθέσει το ποσό των 31 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, η Ε.Ε. δηλώνει έτοιμη να διαθέσει 300 εκατ. ευρώ για την οικονομική ανάπτυξη του βορείου τμήματος της νήσου.

Στη διάσκεψη μετέχουν 150 εκπρόσωποι από 34 χώρες, τον ΟΟΣΑ, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και από διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπούν ο διευθυντής του γραφείου προγραμματισμού Πανίκος Πούρος και ο πρέσβης της Κύπρου στην Ε.Ε., Θεόφιλος Θεοφίλου, ενώ από τουρκοκυπριακής πλευράς λαμβάνει μέρος ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υφυπουργός εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης και την Τουρκία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπτουλατίφ Σενέρ.

Τα Ηνωμένα Εθνη εκπροσωπούν ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα, Αλβάρο Ντε Σότο, ενώ συμμετέχει επίσης και ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον. Λαμβάνουν ακόμη μέρος εκ μέρους της ιρλανδικής προεδρίας ο υπουργός Ντίκ Ρος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κόξ, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

Πηγές Αθηναϊκό Πρακορείο Ειδήσεων, Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή