Ισραήλ: Ατύχημα με διαρροή εκατομμυρίων λίτρων πετρελαίου

Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 13:20
UPD:08/12/2014 20:02
REUTERS/STRINGER

Το περιστατικό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία του Ισραήλ, έλαβε χώρα βόρεια της πόλης-θερέτρου Ελιάτ, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και μόλις 500 μέτρα από τα σύνορα με την Ιορδανία.

A- A A+

Η διαρροή 2,7 εκατομμυρίων λίτρων αργού πετρελαίου από ένα μεγάλο αγωγό στην έρημο Αράβα του νότιου Ισραήλ απειλεί ένα προστατευόμενο φυσικό καταφύγιο, ενώ περισσότερα από 80 άτομα νοσηλεύονται μετά από έκθεση σε τοξικές αναθυμιάσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών.

Το περιστατικό, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία του Ισραήλ, έλαβε χώρα βόρεια της πόλης-θερέτρου Ελιάτ, κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα και μόλις 500 μέτρα από τα σύνορα με την Ιορδανία, όπου δεκάδες άνθρωποι αναζήτησαν ιατρική βοήθεια.

Η διαρροή συνέβη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης και ήδη από την Τετάρτη εκτεινόταν σε μήκος δύο χιλιομέτρων, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας το πετρέλαιο που αρχικά διέρρευσε είναι το ισοδύναμο 40 μεγάλων πετρελαιοφόρων δεξαμενόπλοιων.

Οι εργασίες καθαρισμού αναμένονται να διαρκέσουν εβδομάδες, και η διασφάλιση ότι δεν έγιναν περαιτέρω ζημιές στο υπέδαφος θα διαρκέσει ακόμα περισσότερο. Αν και ακόμα δε γίνεται να εκτιμηθεί όλο το εύρος τους, οι περιβαλλοντικές συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές, όμως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν αποδίδουν το ατύχημα σε σαμποτάζ.

Ο πετρελαιαγωγός εκτείνεται σε μήκος 245 χιλιομέτρων, μεταφέροντας αργό πετρέλαιο από το λιμάνι Ασκελόν στα νότια της χώρας προς την Ελιάτ, η οποία έχει πληθυσμό 50.000 άτομα. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας EAPC, στην οποία ανήκει ο αγωγός, ανακοίνωσαν πως η διαρροή έχει σταματήσει και δεκάδες εργαζόμενοι έχουν επιστρατευτεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή