Ελληνοτουρκικά: Στοίχημα το Κυπριακό

Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2014 11:48
UPD:12:27
SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Ο Αντώνης Σαμαράς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.

A- A A+

Με ένα κοινό ανακοινωθέν των δύο πρωθυπουργών Σαμαρά – Νταβούτογλου και μια συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στο οποίο θα αποτυπώνεται η διάθεση των δύο πλευρών για σχέσεις καλής γειτονίας, θα ολοκληρωθεί σήμερα η επίσκεψη της πολυπληθούς τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

Από τις χθεσινές συναντήσεις και δηλώσεις προκύπτει πως στην παρούσα φάση βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Κι αν αυτό «περνά» μέσα από την επίλυση του Κυπριακού «Εμείς συζητούμε τα πάντα» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, συνδέοντας εμφανώς τα δύο θέματα.

Από την πλευρά της η Αθήνα χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών. Βασικός της στόχος ήταν και είναι η αποκλιμάκωση της κυπριακής κρίσης, που έχει προκληθεί εξαιτίας του «Μπαρμπαρός» και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Επιπροσθέτως δηλώνει πως το Κυπριακό αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Αθήνα και Άγκυρα δείχνουν να συμφωνούν στην ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό και για αυτόν τον σκοπό, οι δύο γ.γ. των υπουργείων Εξωτερικών θα αναλάβουν να διευκρινίσουν τις λεπτομέρειες μίας συμβιβαστικής φόρμουλας για την αποκλιμάκωση.

Αγκάθι παραμένει η παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Αν η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να το αποσύρει, από τη στιγμή μάλιστα που διά της παρουσίας του την τοποθέτησε, ως παίκτη, στη διπλωματική σκακιέρα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μένει να το δούμε.

Όπως μένει να δούμε, καταλήγει διπλωμάτης με πολύχρονη εμπειρία περί των ελληνοτουρκικών, «αν το οικονομικό δέλεαρ είναι ικανό να πείσει τη γειτονική χώρα να κάνει τα απαιτούμενα βήματα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού εγκαταλείποντας τη θέση της για δύο ξεχωριστά κράτη». Για τον ίδιο πάντως διπλωμάτη «είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται εδώ και 40 χρόνια».

Αν το Κυπριακό «συμπαρασύρει», προς την κατεύθυνση της επίλυσης  μείζονα και χρονίζοντα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, των θαλάσσιων ζωνών και της ΑΟΖ, είναι ένα ακόμη σημαντικό θέμα.

Χαρακτηριστικό πάντως του τρόπου με τον οποίο κινείται η Άγκυρα είναι και η συνάντηση του κ. Νταβούτογλου στο Ελευθέριος Βενιζέλος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος για τον σκοπό αυτό επιστρέφει νωρίτερα από το Βελιγράδι.

«Και αν για το εγχώριο πολιτικό σκηνικό οι συναντήσεις αυτές έχουν και μία εσωτερική οπτική, με φόντο τις πολιτικές εξελίξεις, για την Άγκυρα, που έχει πάγιες θέσεις περί των εθνικών της θεμάτων, είναι ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας να επιλυθεί ο γρίφος ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει συνεργάτης πρώην Πρωθυπουργού με εμπειρία χειρισμού των θεμάτων των δύο χωρών.   

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή