ΑΥΤΟ που προέχει είναι να δούμε ψύχραιμα πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δυναμικής. Τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Τα παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του κ. Στεφανόπουλου το οποίο διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.
O Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ακόμη και σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου οι προοπτικές επίλυσης δεν πρέπει να χαθούν και πως πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα του ελληνισμού. «O oρίζοντας της στάσης μας δεν εξαντλείται στην αποφασιστικής σημασίας ημερομηνία της 24ης Απριλίου», είπε χαρακτηριστικά.
«Οι συνθήκες απαιτούν προσεκτικά σταθμισμένες επιλογές», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής, ενώ επανέλαβε ότι στη Λουκέρνη δεν κατέστη δυνατόν να καταλήξουμε σε συμφωνημένη συνολική λύση. Είπε ωστόσο ότι υπάρχει βελτίωση στο σχέδιο Ανάν σε ό,τι αφορά το κοινοτικό κεκτημένο.
Ο Πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα προς την Αγκυρα υπογραμμίζοντας τη βούλησή του για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και εμπιστοσύνης σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί σε κάθε προσπάθεια της Τουρκίας για τη σύγκλισή της με το κεκτημένο της ΕΕ.
Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν σωστό να πάρει θέση, προτού οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου τοποθετηθούν και ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη σημερινή συνεργασία. «Πάγια θέση μου ήταν ότι τα εθνικά θέματα απαιτούν εθνική συνεννόηση», τόνισε ο κ. Καραμανλής.
H ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας
«Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 15η Απριλίου και ώρα 11η, κατόπιν προτάσεως του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή, υπό την προεδρία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γεωργίου Παπανδρέου, της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα και του Προέδρου του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν να συζητήσει και εξετάσει την εξέλιξη του Κυπριακού προβλήματος σε συνδυασμό με το προτεινόμενο από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Ανάν σχέδιο λύσεώς του και το επικείμενο δημοψήφισμα. Στη σύσκεψη παρέστη και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Πέτρος Μολυβιάτης.
Οι πολιτικοί αρχηγοί έλαβαν με την πιο πάνω σειρά το λόγο και εξέθεσαν αναλυτικώς τις απόψεις των κομμάτων τους επί του σχεδίου Ανάν. Διατυπώθηκαν εκ μέρους όλων εκτιμήσεις για τις πολιτικές εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα και τη μία ή την άλλη απάντηση που θα δώσει σε αυτό ο κυπριακός λαός.
Κατά τη συζήτηση ανεπτύχθησαν χρήσιμες και σημαντικές απόψεις με κοινό όλων στόχο την υπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Οι πολιτικοί αρχηγοί θα παρουσιάσουν οι ίδιοι τις απόψεις τους για το σχέδιο Ανάν, το δημοψήφισμα και την επόμενη μέρα προς τον ελληνικό λαό.
Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ουσιαστική συμβολή τους στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας».