Νέες ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπισητου θανατηφόρου ιού φέρνει στο προσκήνιο η συνεργασία της MSD, με την εταιρεία NewLink Genetics Corp. Οι οποίες χθες ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε αποκλειστική διεθνή συμφωνία έρευνας, ανάπτυξης, παρασκευής και εμπορίας του υποψήφιου, υπό διερεύνηση εμβολίου rVSV-EBOV της NewLink για τον ιό Έμπολα, εισάγοντας ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα κατά του ιού παγκοσμίως.
Το εμβόλιο, το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC), αξιολογείται αυτή τη στιγμή σε κλινικές δοκιμές Φάσης I και αναμένονται άμεσα τα αποτελέσματα τους.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) των ΗΠΑ από μεριά του ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ξεκινήσει, στις αρχές του 2015, να ξεκινήσει μία μεγάλη, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη Φάσης III για την αξιολόγηση της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας τόσο του εμβολίου rVSV-EBOV, καθώς και άλλων υπό διερεύνηση εμβολίων για τον Έμπολα που ανέπτυξαν από κοινού το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) και η εταιρεία GlaxoSmithKline.
Αναφορικά με το υποψήφιο εμβόλιο rVSV-EBOV η MSD θα έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα αυτού, καθώς και όλων των επακόλουθων προϊόντων. Το υποψήφιο εμβόλιο υπόκειται σε αποκλειστική συμφωνία παραχώρησης από θυγατρική που ανήκει εξ ολοκλήρου στην NewLink Genetics. Κατά συνέπεια, βάσει αυτών των συμβάσεων άδειας παραχώρησης, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά διατηρεί τα μη-εμπορικά δικαιώματα του υποψηφίου εμβολίου.
Κλινικές δοκιμές Φάσης I του εμβολίου rVSV-EBOV διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Στρατιωτικό Κέντρο Ερευνών Walter Reed και στο Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) του NIH. Άλλες μελέτες Φάσης I βρίσκονται σε εξέλιξη ή σχεδιάζεται να ξεκινήσουν σε κέντρα κλινικής έρευνας σε Ελβετία, Γερμανία, Κένυα, Γκαμπόν σε μια προσπάθεια που συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στον Καναδά από το Καναδικό Δίκτυο Έρευνας για την Ανοσοποίηση.
Η Υπουργός Υγείας του Καναδά, κ. Rona Ambrose δήλωσε ότι το εμβόλιο είναι το αποτέλεσμα πολλών ετών σκληρής δουλειάς και καινοτομίας από τους Καναδούς επιστήμονες και ελπίζουν ότι θα βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της επιδημίας.