Φαντασμαγορικά θεατρικός «Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες»

Στην παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 09:45
A- A A+

Σε ένα περιπετειώδες θεατρικό ταξίδι για μικρούς και μεγάλους, με δράση, χιούμορ, ζωντανή μουσική και διαδραστικές βιντεοπροβολές, το θρυλικό μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν, «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες», ζωντανεύει θεατρικά, σε διασκευή του Γιώργου Γιαλίτη και σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη, στην παιδική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, από το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.

Πάντα επίκαιρο και αγαπημένο

Το πάντα επίκαιρο μυθιστόρημα, με τη γεύση της περιπέτειας και το ρίγος της εξερεύνησης, παραμένει αγαπημένο ανάγνωσμα των παιδιών, ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά την έκδοσή του (1873), έχοντας γνωρίσει αμέτρητες επανεκδόσεις σε δεκάδες γλώσσες και κινηματογραφικές και θεατρικές μεταφορές. Ο Φιλέας Φογκ, ο Πασπαρτού, ο αστυνόμος Φιξ, η πριγκίπισσα Αούντα, αλλά και οι υπόλοιποι χαρακτήρες του έργου είναι διάσημα και αναγνωρίσιμα πρόσωπα στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Τίνα Γιωτοπούλου, Γιώργος Κοψιδάς, Στέφη Πουλοπούλου.

Μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία

Στη φαντασμαγορική παράσταση του Μεγάρου, η ευρηματική σκηνοθεσία της Τατιάνας Λύγαρη συνδυάζει τον μουσικό πλούτο και τη σύγχρονη χιουμοριστική γλώσσα με εντυπωσιακά διαδραστικά βίντεο, προσφέροντας ένα συναρπαστικό ταξίδι. Η μουσική του Μηνά Ι. Αλεξιάδη ερμηνεύεται ζωντανά από μουσικούς του συγκροτήματος Vice Versa, με ποικιλία οργάνων που αποδίδουν διαφορετικά μουσικά στιλ και ιδιώματα από όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό με ευφάνταστες χορογραφίες. Βιντεοπροβολές και animation  μεταφέρουν με εντυπωσιακό τρόπο τους ταξιδιώτες - θεατές από το Λονδίνο στην Καλκούτα και από το Χονγκ Κονγκ στο Σαν Φρανσίσκο και τη Νέα Υόρκη. Η νέα θεατρική διασκευή του Γιώργου Γαλίτη ακολουθεί το ευαίσθητο, συχνά εύθυμο, πνεύμα του μυθιστορήματος, ενώ τα κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ απογειώνουν την παιδική φαντασία. Η παράσταση, που απευθύνεται σε παιδιά από 6 ετών και πάνω, υπόσχεται στους μικρούς θεατές έναν μαγικό γύρο του κόσμου, προσφέροντάς τους μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία.

Τατιάνα Λύγαρη.

Μέσω της κινητοποίησης όλων των εσωτερικών μας δυνάμεων

Η Τατιάνα Λύγαρη σημειώνει για το έργο: «Ο “Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες” είναι μια καθαρόαιμη περιπέτεια, η πιο αγαπημένη και πολυδιαβασμένη του Βερν. Μια περιπέτεια, όμως, που μας ταξιδεύει σε ήθη και παραδόσεις άλλων πολιτισμών, μας εξοικειώνει με την έννοια του χρόνου, εξυμνεί την εφευρετικότητα, την ψυχραιμία, την αίσθηση της τιμής και του δικαίου, αλλά και την αφοσίωση στην επίτευξη των στόχων, μέσω της κινητοποίησης όλων των εσωτερικών μας δυνάμεων. Στη διασκευή για την παράστασή μας, προσθέσαμε χιούμορ, ανάλαφρη διαγραφή χαρακτήρων, πολλά τραγούδια, ευφάνταστες χορογραφίες και έθνικ μουσικές, ώστε να μπορούν να την παρακολουθήσουν παιδιά από έξι ετών αλλά και… ενήλικες!».

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Τατιάνα Λύγαρη (αφιλοκερδής συμμετοχή), διασκευή: Γιώργος Γιαλίτης, σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ, μουσική: Μηνάς Ι. Αλεξιάδης, μουσική διδασκαλία: Άλκηστις Ραυτοπούλου, χορογραφία: Πέπη Ζαχαροπούλου, video design: Σπύρος Ρασιδάκης, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Πέπη Ζαχαροπούλου. Παίζουν: Τίνα Γιωτοπούλου, Δημήτρης Διακοσάββας, Γιάννης Διαμαντής, Παναγιώτης Κλίνης, Γιώργος Κοψιδάς, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Πάνος Παπαγεωργόπουλος, Στέφη Πουλοπούλου, Σαμψών Φύτρος. Μουσικό συγκρότημα Vice Versa: Άλκηστις Ραυτοπούλου: πιάνο -  πλήκτρα, Φώτης Μυλωνάς: μπάσο - φλάουτο - κλαρινέτο - νέι -  μπανσούρι - μεταλλόφωνο, Σωκράτης Γανιάρης: τύμπανα - κρουστά, Απόστολος Θεοδοσίου: κιθάρες - ηχητικά εφέ. Θερμές ευχαριστίες στο Aristic Studio Oriental Expression και την Άννα Δημητράτου για την επιμέλεια της ινδικής κινησιολογίας.

Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών - Νέος Εκθεσιακός Χώρος: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη - Αθήνα, τηλ.: 210 7282000. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: για το κοινό: κάθε Σάββατο και Κυριακή έως τον Απρίλιο, επιπλέον παραστάσεις τις ημέρες των Χριστουγέννων: Δευτέρες 22 και 29/12, Τρίτες 23 και 30/12 και Παρασκευή 26/12 στις 15.00, για σχολεία: καθημερινές παραστάσεις στις 10.00. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ. Προπώληση: ταμεία Μεγάρου, τηλεφωνικά: 210 7282333, ηλεκτρονικά: megaron.gr. Ειδικές κρατήσεις για σχολεία: τηλ.: 210 8668572, 210 8658902, 210 8665144.

naftemporiki.gr

 


 

Προτεινόμενα για εσάς