Συμφωνία σε αρκετά προγραμματικά σημεία στη συνάντηση ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2014 18:56
UPD:19:45
Phasma/ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φωτογραφία από την σημερινή συνάντηση της αντιπροσωπείας της ΔΗΜΑΡ με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ.

A- A A+

Την απόφαση της Δημοκρατικής Αριστεράς να μην συμβάλλει σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο συνέδριό της επανέλαβε ο γραμματέας του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση στη Βουλή που είχε αντιπροσωπεία του κόμματος με τον ΣΥΡΙΖΑ στην οποία υπήρξε «συμφωνία σε αρκετά προγραμματικά σημεία».

Η δήλωση διατυπώνεται μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης επτά ηγετικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ για συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Συνταγματικής Αναθεώρησης και τη διεξαγωγή εκλογών τον Μάϊο.

«Στη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις, όπως αυτές που απαιτεί το Σύνταγμα, τη στιγμή που οι εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης συνεχίζουν να διευρύνουν τα κοινωνικά ρήγματα. Δεν θα συμβάλλουμε στην παράταση αδιέξοδων πολιτικών, όπως αυτές ακολουθούνται από την παρούσα κυβέρνηση», είπε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι δεν αποδέχεται καμία συναινετική λύση και επιμένει στην άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Κατά τ΄άλλα οι δυο αντιπροσωπείες έκαναν ένα ακόμη βήμα για συνεργασία, καθώς, όπως είπε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, «έγινε ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε σε αρκετά προγραμματικά σημεία με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση, με αδιαπραγμάτευτο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας».

Ο διάλογος των δυο κομμάτων θα συνεχιστεί χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο συνάντησης των κ. κ. Τσίπρα και Κουβέλη.

Δ. Βίτσας: Πολύ ουσιαστική συζήτηση

Απ' την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ ουσιαστική, ενώ «συμπεριέλαβε βασικά την παρούσα συγκυρία και τις ανάγκες του σήμερα αλλά και του άμεσου μέλλοντος».

«H κυβέρνηση, με την πολιτική της, καθίσταται επικίνδυνη και παραγωγός πολιτικής αστάθειας και, αν θέλετε, και αδυναμίας του ελληνικού λαού να επιβάλλει τα κυριαρχικά του δικαιώματα» ανέφερε ο κ. Βίτσας.

«Σε αυτή τη λογική επαναλάβαμε τη γνωστή θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αλλαγή δεν μπορεί να περιμένει, πρέπει να γίνει τώρα, και το μοναδικό πράγμα πάνω στο οποίο  μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον κ.Σαμαρά είναι η άμεση διενέργεια εκλογών πριν ακόμα από την προεδρική εκλογή».

Ο ίδιος τόνισε ότι «τα σενάρια περί «εθνικής μνημονιακής συναίνεσης και συννενόησης» δεν μας αφορούν. Αντίθετα, συνεχίζουν  την ίδια πολιτική με εύκολα και ψεύτικα πολιτικά κόλπα, με τα οποία εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε».

Newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή