Αξιωματικοί του πολωνικού στρατού, που έχει αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια στο νότιο Ιράκ, αλλά και διπλωμάτες στη Βαρσοβία, προειδοποιούν για τις συνέπειες που θα έχει μία πιθανή εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στην πόλη Νάτζαφ, όπου βρίσκεται ο ριζοσπάστης σιίτης ηγέτης, Μοκτάντα αλ -Σαντρ, όπως γράφει πολωνική εφημερίδα.
Γύρω από τη Νάτζαφ έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού, με στόχο τη σύλληψη ή τη δολοφονία του αλ-Σαντρ, αλλά η ηγεσία των κατοχικών δυνάμεων διαβεβαιώνει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για να αποφευχθεί μία αιματοχυσία.
«Μία εισβολή στη Νάτζαφ θα είναι καταστροφή, θα απομακρύνει από εμάς τους βασικούς ηγέτες των Σιϊτών», δήλωσε υψηλόβαθμος διπλωμάτης στην εφημερίδα Γκαζέτα Βίμπορσζα. «Αν ο Σαντ εγκαταλείψει τη βία θα μπορούσαμε να συνδιαλλαγούμε μαζί του. Θέλουμε να συνομιλούμε με οποιονδήποτε στο Ιράκ δεν πυροβολεί εναντίον μας», δήλωσε η ίδια πηγή.
Η Πολωνία, στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, διατηρεί δύναμη 2.400 ανδρών στο Ιράκ και ηγείται πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης με έδρα την Κερμπάλα, στο νότο, όπου κυριαρχούν οι Σιΐτες.
Την Πέμπτη οι πολωνικές δυνάμεις στο Ιράκ διαμαρτυρήθηκαν ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν τούς είχαν ενημερώσει εγκαίρως για τους κινδύνους που υπήρχαν στην περιοχή, όπου η εξέγερση των οπαδών του Σαντρ οδήγησε σε αιματοχυσία.
Ο αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Στρζελέτσκι, εκπρόσωπος της πολωνικής δύναμης, δήλωσε ότι η Συμμαχική Προσωρινή Αρχή δεν τούς ενημέρωσε για την απόφαση να κλείσει την εφημερίδα που πρόσκεται στον αλ Σαντρ, ούτε για τη σύλληψη στενού συνεργάτη του σιίτη κληρικού, που ήταν δύο γεγονότα που προκάλεσαν την έκρηξη των οπαδών του Σαντρ.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Πολωνών και Αμερικανών για την κατάσταση στη Νάτζαφ, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας, Γέρζι Σζματνζίσνκι δήλωσε στην εφημερίδα ότι «το νόμισμά μας είναι ο διάλογος και η κατανόηση και δεν θέλουμε νέες στρατιωτικές δυνάμεις στο Ιράκ, αλλά νέες πολιτικές πρωτοβουλίες».