Ιράκ : Ελεύθεροι οι Ιάπωνες όμηροι των ανταρτών

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 08:20
A- A A+

Ελεύθεροι από τους Ιρακινούς αντάρτες αφέθηκα οι τρεις Ιάπωνες που ήταν όμηροι, ενώ αναμένεται να επαναπατρισθούν σήμερα. Ομως, η δολοφονία ενός Ιρανού διπλωμάτη και ενός Ιταλού ομήρου, αποτελούν ανατριχιαστική απόδειξη για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ξένοι στο Ιράκ, καθώς εντείνεται ο αγώνας των Ιρακινών ανταρτών εναντίον των κατοχικών δυνάμεων.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στη χώρα δήλωσε ότι γίνονται διαπραγματεύσεις για να ηρεμήσει η κατάσταση στη Φαλούτζα και να αποτραπεί η αιματοχυσία στη Νάτζαφ. Ωστόσο στη διάρκεια της νύχτας υπήρξε σποραδική ανταλλαγή πυρών μεταξύ των ανταρτών και των Αμερικανών στρατιωτών που πολιορκούν τη Φαλούτζα.

Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Μάγιερς, επικεφαλής της αμερικανικής δύναμης, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ χρησιμοποιεί «πολλά κανάλια» για να διαπραγματευθεί με τους αντάρτες στη Φαλούτζα και τη Νάτζαφ.

Οι Πολωνοί, που ηγούνται πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης στην ευρύτερη περιοχή της Νάτζαφ και σε σιιτικές περιοχές, πιέζουν τους Αμερικανούς να μην εισβάλουν στη Νάτζαφ, όπως γράφει μία πολωνική εφημερίδα. «Θα ήταν καταστροφή μία εισβολή στη Νάτζαφ, αφού θα διώξει από κοντά μας όλους τους Σιΐτες ηγέτες», δήλωσε στην εφημερίδα Γκαζέτα Βίμπορζκα, ένας υψηλόβαθμος Πολωνός διπλωμάτης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπους έχει δώσει εντολές στον στρατό να σκοτώσει ή να συλλάβει τον σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σαντρ και να εξουδετερώσει την παραστρατιωτική δύναμη που έχει συγκροτήσει.

Μεσολαβητική προσπάθεια μεταξύ του Σαντρ και των Αμερικανών έχει αναλάβει μία ιρανική αντιπροσωπεία. Ομως την ώρα που γινόταν αυτή η προσπάθεια από τους Ιρανούς, άγνωστοι δολοφονούσαν στη Βαγδάτη έναν υψηλόβαθμο Ιρανό διπλωμάτη.

Το Ιράν επισήμανε ότι η δολοφονία του Χαλίλ Ναϊμι δεν θα εκτροχιάσει τη μεσολαβητική προσπάθεια, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «παιδιάστικη πολιτική» στο Ιράκ.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, παραδεχόταν ότι δεν είχε εκτιμήσει πως θα μπορούσαν οι αμερικανικές δυνάμεις να υποστούν τόσο σοβαρές απώλειες μέσα σε δύο εβδομάδες, από εχθρικά πυρά. Από την αρχή του μήνα οι Αμερικανοί έχουν χάσει τουλάχιστον 92 στρατιώτες στο Ιράκ, από επιθέσεις ανταρτών.

Οι Ιρακινοί από την άλλη πλευρά θρηνούν τουλάχιστον 600 νεκρούς από τα πυρά των κατοχικών δυνάμεων το τελευταίο δεκαήμερο.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ αποφάσισε να παραμείνουν για περισσότερο από ένα χρόνο που είναι η θητεία τους τουλάχιστον 20.000 από τους στρατιώτες που υπηρετούν σήμερα στο Ιράκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή