Εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την ιταλική Γερουσία το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση συνεργασίας Κεντροαριστεράς του Ματέο Ρέντσι, Κέντρου και τμήματος της Κεντροδεξιάς είχε συνδέσει την τελική έγκριση της εργασιακής μεταρρύθμισης με ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου ότι στην Γερουσία η συμπολίτευση δεν διαθέτει ευρεία πλειοψηφία: κατά την τελευταία ψήφο εμπιστοσύνης είχε εξασφαλίσει 165 ψήφους σε σύνολο 320 γερουσιαστών.
Απόψε η Γερουσία της Ιταλίας ενέκρινε τον νόμο, που είναι γνωστός ως «Jobs Act», με 166 ψήφους υπέρ, ενώ 112 μέλη του σώματος τον καταψήφισαν και υπήρξε μία αποχή.
«Εγκρίθηκε η μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας. Η Ιταλία αλλάζει πραγματικά. Αυτή είναι η καθοριστική ευκαιρία και εμείς προχωρούμε μαζί», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Η διάταξη που προκάλεσε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες είναι αυτή που καθιστά πιο εύκολο για τους εργοδότες να προχωρούν σε απολύσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες τροπολογίες, για τις άδικες ή καταχρηστικές απολύσεις θα προβλέπεται η επαναπρόσληψη. Για απολύσεις εξαιτίας παραπτωμάτων, τα εργατοδικεία θα επιλέγουν ανάμεσα στην επαναπρόσληψη και την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης κατά περίπτωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις που οφείλονται σε οικονομικές δυσκολίες των επιχειρήσεων, θα προκρίνεται αποκλειστικά η καταβολή αποζημιώσεων.
Ο Ματέο Ρέντσι θεωρεί ότι ο νόμος αυτός θα τονώσει τις επενδύσεις και θα αυξήσει τις προσλήψεις εργαζομένων, ενώ τα ιταλικά συνδικάτα απαντούν ότι σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διέρχεται η Ιταλία, η μείωση των εγγυήσεων υπέρ των εργαζομένων μπορεί αντιθέτως να οδηγήσει στην αύξηση των απολύσεων.
Πηγή: ΑΜΠΕ