NY Times: Η Μολδαβία έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει μια «νέα Ουκρανία»

Εντείνεται η ρωσική παρέμβαση στα εσωτερικά της
Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2014 14:49
UPD:14:53
REUTERS/GLEB GARANICH

Στη Μολδαβία, η οποία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία και βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγιναν το Σαββατοκύριακο εκλογές.

A- A A+

Μια διεφθαρμένη κυβέρνηση, μια οικονομία σε κρίση και μια ενεργή ανάμιξη της Ρωσίας, ιδιαίτερα στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Θα μπορούσε να είναι η Ουκρανία, αλλά είναι η Μολδαβία.

Στη χώρα αυτή, η οποία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία και βρίσκεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγιναν το Σαββατοκύριακο εκλογές. Κι όπως γράφει η Τζούντι Ντέμπσεϊ από το Carnegie Europe, η Μολδανία έχει γίνει το αντικείμενο ενός ακόμη «γεωστρατηγικού ανταγωνισμού ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα, με τη Ρωσία να είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τη χώρα να γλιστρήσει μακριά από την επιρροή της».

Παρ' όλο που το φιλορωσικό «Σοσιαλιστικό Κόμμα» ήλθε πρώτο στις εκλογές, τρία φιλοευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα κέρδισαν αρκετές ψήφους ώστε να μπορούν να ελέγξουν το κοινοβούλιο της χώρας.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε μια περίοδο μεγάλων τοπικών και περιφερειακών εντάσεων, έγραψε ο Βίκτορ Τσιρίλα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων. «Η επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και η προσάρτηση της Κριμαίας έχουν οδηγήσει στην έκρηξη της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας. Και οι πολίτες της Μολδαβίας φοβούνται ότι το ουκρανικό σενάριο θα επαναληφθεί στη χώρα τους».

Κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απίθανο, σημειώνει ο Τζον Γκίντα στους New York Times. Πράγματι, ένας παράγoντας ο οποίος εξηγεί τις μικρές διαφορές ανάμεσα στα ποσοστά τα οποία πέτυχαν τα κόμματα στις εκλογές είναι η ανάμιξη της Ρωσίας.

Στην Τρανσδνειστερία, οι φιλορώσοι ηγέτες προσπαθούν εδώ και χρόνια να αποσπάσουν την περιοχή από την Μολδαβία. Η περιοχή ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1990 και αποτέλεσε το θέατρο στρατιωτικής σύγκρουσης το 1992. Σήμερα, ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν εκεί ως «ειρηνευτική δύναμη».

Η Ρωσία έχει όμως ενεργή ανάμιξη και στην Γκαγκαουζία, στη νοτιοανατολική Μολδαβία, όπου ζουν 200.000 τουρκόφωνοι πολίτες. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ανοιχτά την αυτονομία της περιοχής, αν όχι την απόσχισή της από τη χώρα.

Ο Ιγκόρ Ντόντον, αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έλαβε σημαντική υποστήριξη στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας από τη ρωσική κρατική τηλεόραση, η οποία εκπέμπει σε όλη τη χώρα. Το σύνθημα του κόμματος ήταν «Η Μολδαβία με τη Ρωσία».

Η Μόσχα ασκεί επίσης σημαντική οικονομική και πολιτική πίεση στη Μολδαβία, έχοντας επιβάλει για παράδειγμα εμπάργκο στο κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά τα οποία εξάγει η χώρα.

Τώρα ήρθε η ώρα να παρέμβει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εάν η Ε.Ε. ενδιαφέρεται πραγματικά να προσφέρει στη Μολδαβία μια ευρωπαϊκή προοπτική», γράφει ο Ρόμπερτ Σβαρτς από την Deutsche Welle, «πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση μια σαφή ημερομηνία για την πιθανή ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.».

Η Μολδαβία θα χάσει - μόνον το 2014 - περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα του εμπορικού εμπάργκο της Ρωσίας, συνεχίζει ο Ρ. Σβαρτς. «Μέχρι τώρα, οι αγρότες της Μολδαβίας δυσκολεύονταν να βρουν αγορές στο εσωτερικό της Ε.Ε.. Το άνοιγμα τέτοιων αγορών θα ήταν ένα πρώτο βήμα για τη βελτίωση της κατάστασης».

Η στροφή της χώρας προς την Ευρώπη δεν είναι πάντως αυτονόητη. Σύμφωνα με τον Βλαντίμιρ Σολόβιεβ από το Foreign Policy, οι ηγέτες της χώρας δεν ασπάζονται πραγματικά τις «ευρωπαϊκές» αξίες.

Στην πολιτική σφαίρα, στον δικαστικό τομέα και στα μέσα ενημέρωσης, το μονοπώλιο διατηρεί μια μικρή ομάδα ατόμων τα οποία χρησιμοποιούν την πολιτική τους εξουσία για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Για τον λόγο αυτό, η ένταξη στην Ευρώπη είναι όλο και λιγότερο δημοφιλής στη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή