Εκτός από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και υλικά που θα στείλουν όλα τα κράτη-μέλη στις περιοχές που θερίζει ο Έμπολα η Ελλάδα δεσμεύθηκε να δώσει οικονομική ενίσχυση στον ΟΗΕ και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ύψους 230.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Υγείας της Ευρώπης (EPSCO Health), το οποίο συσκέφτηκε χθες 1 Δεκεμβρίου, με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση των στόχων του για το πρόγραμμα Ευρώπη 2020 δεσμεύτηκε να στείλει γιατρούς, νοσηλευτές καθώς και υγειονομικό υλικό στις πληγείσες περιοχές.
Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δεδομένου ότι ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης βρίσκεται στην Κίνα. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε την ανάγκη συνεχούς αλληλοενημέρωσης και συντονισμού σχετικά με τα μέτρα ετοιμότητας για την αποτελεσματική προστασία των πολιτών της ΕΕ και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού. Ανέφερε επίσης, ότι η Ελλάδα, παρά τους οικονομικούς περιορισμούς, έχει διαθέσει, μέσω Υπουργείου Εξωτερικών, 30.000 ευρώ στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ και συνεισφορά 200.000 ευρώ για την υλοποίηση δράσεων του Οδικού Χάρτη του Παγκόσμιου Οργανισμό Υγείας κατά του Έμπολα. Επίσης, όπως είπε ο κ. Κοντοζαμανης το ελληνικό Υπουργείο Υγείας εξετάζει την αποστολή περαιτέρω βοήθειας σε υγειονομικού υλικού και διερευνάται η δυνατότητα αποστολής εθελοντών, ιατρών και νοσηλευτών, στις πληγείσες χώρες.
Το Συμβούλιο συζήτησε εκτενώς και το θέμα του Έμπολα όπου αξιολογήθηκε η σημερινή κατάσταση που επικρατεί διεθνώς και ιδιαίτερα στις χώρες της Δυτικής Αφρικής, ενώ όλοι δήλωσαν ότι τα κράτη-μέλη είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τυχόν κρούσματα.
Ωστόσο, όλοι συμφώνησαν ότι είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας και υποστήριξης στις πληγείσες χώρες, στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Όπως είπαν η Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς προσπάθειας και εστίασαν στην ανάγκη αποστολής ιατρών για τη στελέχωση των δομών υγείας και στην εξασφάλιση επαναπατρισμού τους στην περίπτωση που χρειαστεί.
Η συζήτηση για τον Έμπολα έκλεισε με την απόφαση ότι ο εμβολιασμός είναι τελικά το πιο αποτελεσματικό μέσο δημόσιας υγείας, για την ασφάλεια των ασθενών, την ποιότητα της περίθαλψης και τέλος την καινοτομία προς όφελος των ασθενών.