Σε εφαρμογή το νέο καθεστώς διαφάνειας στην Κομισιόν

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 18:50
UPD:19:34
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το θέμα της διαφάνειας στη λειτουργία της Κομισιόν είναι μια από τις δέκα βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Γιούνκερ.

A- A A+

Σε εφαρμογή τέθηκε το νέο καθεστώς διαφάνειας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα.

Σε αυτό περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η υποχρέωση για τους κοινοτικούς επιτρόπους να δημοσιοποιούν τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων (λομπίστες).

Προβλέπεται επίσης ότι οι επίτροποι θα μπορούν να συναντώνται μόνο με εκπροσώπους συγκεκριμένων ομάδων οι οποίοι έχουν ήδη εγγραφεί στον κατάλογο περί διαφάνειας της Ε.Ε..

Στο πλαίσιο αυτό, οι ιστοσελίδες των κοινοτικών επιτρόπων έχουν επικαιροποιηθεί με ειδικούς συνδέσμους οι οποίοι αφορούν στις συναντήσεις που έχουν οι ίδιοι, αλλά και τα μέλη των ιδιαίτερων γραφείων τους.

Το θέμα της διαφάνειας στη λειτουργία της Κομισιόν είναι μια από τις 10 βασικές προτεραιότητες της νέας Επιτροπής Γιούνκερ, έπειτα και από την υπόθεση του πρώην επιτρόπου Υγείας Τζον Νταλί από τη Μάλτα, ο οποίος το 2013 είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση μετά τις αποκαλύψεις ότι είχε συναντηθεί με λομπίστες από το χώρο της καπνοβιομηχανίας, την περίοδο κατά την οποία η Κομισιόν επεξεργαζόταν τη νέα οδηγία για τον καπνό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή