Το Εφετείο του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Σρεμπρένιτσα

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 07:30
A- A A+

Σήμερα αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση από το εφετείο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (TPI) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, κατά του Σέρβου στρατηγού, Ράντισλαβ Κρίστιτς, καθορίζοντας εάν οι σφαγές στη Σρεμπρένιτσα συνιστούν ή όχι, γενοκτονία.

Περισσότεροι από 7.000 Βόσνιοι μουσουλμάνοι είχαν εξοντωθεί κατά τις επόμενες ημέρες μετά την κατάληψη του μουσουλμανικού θυλάκου στη Βοσνία από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στις 11 Ιουλίου 1995.

Πρωτόδικα, το Διεθνές Δικαστήριο είχε αποφανθεί στις 2 Αυγούστου 2001 πως οι συστηματικές δολοφονίες στην πόλη συνιστούν γενοκτονία, στην οποία εμπλέκεται άμεσα ο Κρίστιτς, που έδωσε τη διαταγή για την επίθεση.

Ο Κρίστιτς είχε καταδικασθεί σε κάθειρξη 46 ετών για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μία απόφαση την οποία εφεσίβαλε η πλευρά του κατηγορουμένου, αμφισβητώντας την κατηγορία της γενοκτονίας. Η εισαγγελία από την άλλη πλευρά τονίζει ότι με βάση τα εκγλήματα που έχουν διαπραχθεί, ο στρατηγός θα πρέπει να καταδικασθεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η σημερινή απόφαση αναμένεται να έχει ιδιαίτερη σημασία, διότι ο χαρακτηρισμός των σφαγών στη Σρεμπρένιτσα - είτε ως «γενοκτονία», είτε ως «εθνοκάθαρση», όπως κι ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, θα έχει βαρύνουσες συνέπειες στις δίκες που ή διεξάγονται ήδη, ή πρόκειται να διεξαχθούν στο ΤΡΙ για τους υπευθύνους εγκλημάτων πολέμων.

Επίσης θα δημιουργήσει και δεδικασμένο για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου όσον αφορά την έκταση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή