Μορατίνος: H Ισπανία σταθερή στη μάχη κατά της τρομοκρατίας

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 12:04
A- A A+

Η Ισπανία θα τιμήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και θα παραμείνει ακλόνητη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, τόνισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκουέλ Μορατίνος, υπογραμμίζοντας ότι η αποχώρηση των ισπανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ δεν θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις σχέσεις τις χώρας του με τις ΗΠΑ.

«Η απόφαση αυτή δεν θα πρέπει να επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ισπανίας και ΗΠΑ», υπογράμμισε ο κ. Μορατίνος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελ Παΐς».

Χθες ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, κ. Θαπατέρο ανακοίνωσε την επιστροφή στην πατρίδα όλων των ισπανών στρατιωτών (1.300) που βρίσκονται στο Ιράκ, το συντομότερο δυνατόν.

Η αποχώρηση των ισπανών στρατιωτών από το Ιράκ δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε έναντι της τρομοκρατίας, «είναι λάθος να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο», υπογράμμισε ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Πρέπει να ενισχύσουμε τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στις ζώνες που θεωρούμε ως μεγαλύτερης προτεραιότητας. Εκεί είναι όπου θα συγκεντρώσει τις προσπάθειες και θα επικεντρώσει τις δεσμεύσεις της η Ισπανία με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

Πάντως, ο κ. Μορατίνος τόνισε ότι παρά την αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων από το Ιράκ, η Ισπανία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει κατά τη σύνοδο των δωρητών για το Ιράκ, συμμετέχοντας στις προσπάθειες για την ανοικοδόμηση και τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία.

Την Τρίτη ο κ. Μορατίνος μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον όπου θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή