Κάλεσμα στην Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, εξηγώντας πως μια τέτοια κίνηση είναι η ευκολότερη λύση για να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.
«Εχουμε μπροστά μας μια πολύ εύκολη λύση προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να ξαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Η λύση είναι να σταματήσει η παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε σε συνέντευξή του στην τουρκική τηλεόραση.
Σχετικά με τις σεισμικές έρευνες του Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η εμπορική συμφωνία της τουρκικής πετρελαϊκής εταιρείας με την επονομάζομενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Όπως είπε, αυτό είναι κάτι ανύπαρκτο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας καθώς και στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης.
Απαντώντας σε επισήμανση της δημοσιογράφου ότι σύμφωνα με την τουρκική θέση υφίσταται ένα ανεξάρτητο κράτος από το 1983 και ότι η Τουρκία δεν έχει επικυρώσει τη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε: «Η μοναδική ισχυρή και κοινά αποδεκτή νομική βάση είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και, σε κάθε περίπτωση, το εθιμικό δίκαιο».
«Ως Ελλάδα, ως μητέρα πατρίδα, όπως η Τουρκία, καθώς και ως εγγυητής -και πρωτίστως ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια ως μέλος της οικογένειας των Ηνωμένων Εθνών- έχουμε το νόμιμο δικαίωμα να υπογραμμίζουμε την ανάγκη σεβασμού του Δικαίου της Θάλασσας και, επίσης, πρέπει να επαναλάβουμε ακόμη μια φορά ότι είναι καλύτερα να αποφεύγεται η κλιμάκωση παρά να δημιουργείται ένταση στην περιοχή», πρόσθεσε.
Με αφορμή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Ενέργειας κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου πρέπει να μοιραστούν δίκαια μεταξύ των δύο πλευρών ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν στο κράτος της Κύπρου».
«Υπάρχει», πρόσθεσε, «ένα κράτος, κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΗΕ, αλλά και της Ευρωζώνης, η Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος με όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Από αυτή την άποψη, οι φυσικοί πόροι ανήκουν στο κράτος, αλλά προς όφελος όλων των πολιτών, ανεξαιρέτως και χωρίς κανένα είδος διάκρισης, και προς όφελος των δύο κοινοτήτων – της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας – σε ισότιμη βάση, σε αναλογική βάση».
«Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να κάνουμε αυτή τη διάκριση: Μιλάμε για ένα κράτος και για δύο άλλες οντότητες, σύμφωνα με την κυπριακή έννομη τάξη: την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα», κατέληξε.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «αυτό είναι και το βασικό εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας». «Η Τουρκία είναι ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά, όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ως κοινότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ως οικογένεια, αριθμεί 28 μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους. Αυτό είναι το πρόβλημα», εξήγησε.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε τέλος πως και οι Τουρκοκύπροι έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τα έσοδα από τους φυσικούς πόρους. «Τα έσοδα παραμένουν πάντα στη διάθεση των Κυπρίων πολιτών και στη διάθεση των δύο κοινοτήτων. Αλλά τα κυριαρχικά δικαιώματα ανήκουν στο κράτος, στην Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.