Oι δολοφονίες δεν συνιστούν πολιτική

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 15:28
UPD:15:33

A- A A+

Η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντίσι, έδωσε τέλος στην ενασχόληση των Παλαιστινίων με τη «Διακήρυξη Μπους» http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/14/896995.htm , που παραλληλίζεται σε όλα τα παλαιστινιακά έντυπα με τη «Διακήρυξη Μπάλφουρ»*, γράφει στο σημερινό φύλλο της η «Haaretz» http://www.haaretz.com/hasen/spages/416795.html .

Aν και το άρθρο παραδέχεται ότι οι δολοφονίες του σεϊχη Γιασίν και του Ραντίσι κατάφεραν ένα σοβαρό πλήγμα στη Χαμάς, εκτιμά ότι από την άποψη της στήριξης που παρέχουν στην οργάνωση τα 1,25 εκατομμύρια των κατοίκων της Γάζας, το κίνημα μάλλον ενισχύθηκε από τις δολοφονίες αυτές παρά ζημιώθηκε.

Τα στελέχη της Χαμάς αισθάνονται τώρα ότι έχουν μεγάλη υποστήριξη από τον πληθυσμό και ζητούν να συμμετάσχουν στη διοίκηση της Γάζας. Η Λωρίδα της Γάζας οδεύει έτσι προς ένα νέο καθεστώς, που δεν θα αποτελεί ακριβώς συνέχεια της Παλαιστινιακής Αρχής, θα τελεί όμως «υπό την αιγίδα της».

Με αυτή την έννοια, τονίζει η «Haaretz», η γραμμή της Χαμάς εμφανίζεται νικηφόρα.

Πολλοί αμφιβάλλουν έτσι για το κατά πόσον ο Σαρόν διέταξε αυτή τη δολοφονία για να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ. Η εξόντωση των ηγετών της Χαμάς δεν συνιστά πολιτική, σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα. Πράξεις σαν κι αυτήν, που αυξάνουν τους κινδύνους για τους ισραηλινούς πολίτες, είναι εσφαλμένες Αν υπάρχει μια πιθανότητα να οδηγήσουν τη Χαμάς στην κατάπαυση του πυρός, η πρακτική αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη. Αν θέλουν να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους, εκείνοι που λαμβάνουν τις αποφάσεις στο Ισραήλ θα πρέπει αυτή την περίοδο να είναι διπλά προσεκτικοί, καταλήγει το δημοσίευμα.

* Ενα χρόνο πριν από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 2 Νοεμβρίου 1917, ο άγγλος υπουργός Εξωτερικών Αρθουρ Τζέιμς Μπάλφουρ έστειλε στον λόρδο Ρότσιλντ, από τους κορυφαίους ηγέτες του σιωνισμού, επιστολή με την οποία τον πληροφορούσε ότι μετά τον πόλεμο η αγγλική κυβέρνηση θα ευνοούσε την ίδρυση εβραϊκής «πατρίδας» στην Παλαιστίνη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή