Aντιδράσεις για την αποχώρηση των ισπανικών δυνάμεων από το Ιράκ

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 15:47
A- A A+

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ισπανίας να αποσύρει τα στρατεύματα της από το Ιράκ.

«Η Ισπανία, με την απόφαση αυτή, συντάσσεται με τη δική μας θέση και το χάσμα που εμπόδιζε την Ευρώπη να έχει μια κοινή γραμμή στο θέμα αυτό κλείνει», επισήμανε ο κ. Πρόντι και πρόσθεσε: «η ισπανική θέση είναι απόλυτα σαφής και τη συμμεριζόμαστε».

Από την πλευρά του ο ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, δήλωσε πως η αποχώρηση των ισπανικών στρατευμάτων είναι «απόφαση μιας δημοκρατικής κυβέρνησης και δεν υπάρχει τίποτε άλλο να πούμε». «Θέλω να υπογραμμίσω τη δέσμευση του ισπανού πρωθυπουργού στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και για τη σταθερότητα στο Ιράκ», σημείωσε ο κ. Σολάνα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση αξιωματούχων της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Ο αναπληρωτής Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Αλεσάντρο Μινούτο Ρίτσο, υπογράμμισε πως η Ατλαντική Συμμαχία δεν έχει, ούτε θα έχει στο άμεσο μέλλον, «ενεργό ρόλο» στο Ιράκ, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα του ΝΑΤΟ είναι το Αφγανιστάν». «Κυρίαρχη απόφαση, η οποία δεν ήταν απροσδόκητη», χαρακτήρισε την απόφαση της Μαδρίτης να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ, ο ρουμάνος υπουργός Αμυνας, Ιοάν Μιρτσέα Πάσκου, ενώ ο πολωνός στρατηγός Μιετσισλάβ Μπιένιεκ –ο διοικητής της στρατιωτικής δύναμης 9.000 αντρών στην οποία ανήκουν και οι 1.300 Ισπανοί- υποστήριξε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας είναι «χωρίς επιπτώσεις για τη συνέχεια των επιχειρήσεων στο Ιράκ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή