Σταθμίζουν τα αποτελέσματα των επαφών στο Παρίσι

Κρίσιμη συνάντηση Αντ. Σαμαρά - Ευ. Βενιζέλου
Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2014 10:36
UPD:12:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης κατά την άφιξή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

A- A A+

Τα επόμενα βήματα μετά τις διαβουλεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι εξετάζουν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, στη συνάντηση που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρόντες στη σύσκεψη είναι και οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Στη συνάντηση αναμένεται να γίνει συνολική επισκόπηση των εξελίξεων μετά τις επαφές στη γαλλική πρωτεύουσα, κατά τις οποίες - σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – διαπιστώθηκε σύγκλιση σε ορισμένα θέματα, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία, κυρίως λόγω της στάσης του ΔΝΤ, που επιμένει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015. Πίσω από τη στάση αυτή κυβερνητικοί παράγοντες διαβλέπουν την πρόθεση του ΔΝΤ να μην αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και από την Ευρώπη.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων, θυμίζοντας ότι και τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, η χώρα πέτυχε τους στόχους της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους που να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και να μην υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας. Στόχος είναι «μία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή σε κάθε περίπτωση πριν από την προεδρική εκλογή και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στις υποχρεώσεις της χώρας».

Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο λαμβάνουν υπ’ όψιν και την εσωτερική πολιτική κατάσταση, δεδομένου ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή, αλλά και ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στη θέση της για πρόωρες εκλογές.

Μιλώντας νωρίτερα στον Σκάι, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος συμμετείχε στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στο Παρίσι, επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ήταν «πολύ δύσκολη», καθώς και ότι το μεγάλο «αγκάθι» είναι το δημοσιονομικό κενό για την κάλυψη του οποίου η τρόικα ζητεί μείωση συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ και άλλων φόρων. 

«"Ναυάγιο" δεν υπάρχει, υπήρξε μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, αρκετές συγκλίσεις, αλλά το μεγάλο "αγκάθι" είναι το δημοσιονομικό κενό, το οποίο η τρόικα ζητεί να καλυφθεί από το ασφαλιστικό με μείωση συντάξεων χωρίς αύξηση ορίων ηλικίας και την αύξηση του ΦΠΑ και άλλων φόρων», δήλωσε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος της Αθήνας, όπως ανέφερε, είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά «όχι και πάση θυσία». Επιβεβαίωσε ότι έχει τεθεί από την τρόικα η εξάμηνη παράταση του μνημονίου, πρόσθεσε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν συμφωνεί. 

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα, στη συνάντηση Αντώνη Σαμαρά - Ευάγγελου Βενιζέλου θα αποφασιστούν οι ελληνικές ενέργειες για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα καθώς επί του παρόντος δεν έχει οριστεί ραντεβού.

«Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε με οικονομικά δεδομένα ότι έχουν άδικο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, όπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και επιβεβαίωσε ότι οι περισσότερες πιέσεις ασκούνται από πλευράς ΔΝΤ.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή