Εξηγήσεις από την Ονδούρα ζητούν οι ΗΠΑ

Μετά την απόφαση απομάκρυνσης των στρατιωτών της από το Ιράκ
Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 07:49
A- A A+

Εξηγήσεις, σχετικά με την παραμονή του εκστρατευτικού της σώματος στο Ιράκ, αναμένουν από την Ονδούρα οι ΗΠΑ, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπαόυτσερ.

«Ισως να υπάρξουν κι άλλες χώρες που θα λάβουν την ίδια απόφαση», με την Ισπανία, η οποία μόλις ανακοίνωσε την ανάκληση των δυνάμεών της από το Ιράκ, τόνισε ο Μπάουτσερ. «Λέγεται πως η Ονδούρα έχει επηρεασθεί από την ισπανική απόφαση. Πρόκειται σήμερα (χθες) να ζητήσουμε διασαφηνίσεις», τόνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ονδούρας Ρικάρδο Μαδούρο έχει συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο «για μία άμεση και λεπτομερή αξιολόγηση» του μέλλοντος του εκστρατευτικού σώματος στο Ιράκ. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εξωτερικών, Λεονίδας Ρόσα, ο πρόεδρος «ενημερώνεται συνεχώς, ώστε να λάβει μία απόφαση σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Το εκστρατευτικό τάγμα της Ονδούρας, με την ονομασία «Σατρούτς», αριθμεί 370 οπλίτες, και αποτελεί τμήμα της μονάδος Πλους Ούλτρα, η οποία ενισχύει την αμερικανο-βρετανική δύναμη κατοχής στο Ιράκ.

Το μέλλον του σώματος, το οποίο έχει επιφορτισθεί με τη φύλαξη της ιερής πόλης Νατζάφ - η οποία πρόσφατα απετέλεσε θεάτρο επιθέσεων από τους Ιρακινούς στασιαστές - ανησυχεί την Τεγκουσικάλπα, που προσανατολίζεται στην ανάκληση των δυνάμεών της τον Ιούλιο, ακολουθώντας την απόφαση της Ισπανίας.

Ο Μπάουτσερ τόνισε πως «δεν έχει ενημέρωση για μεταβολές» στην στάση των άλλων αμερικανικών κρατών που συμμετέχουν στις δυνάμεις κατοχής στο Ιράκ, (Σαλβαδόρ με 374 άνδρες και Δομηνικανή Δημοκρατία με 302) και πως πρόκειται να ενημερωθεί σύντομα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή