«Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναδείξουν τον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο τους με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λακκοτρύπη.
Όπως επεσήμανε, η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί κορυφαίο θέμα, το οποίο απασχολεί και θα απασχολεί την οικονομία και τα συμβούλια κορυφής των κρατών- μελών της ΕΕ.
«Διεκδικούμε να μας αντιμετωπίζουν οι εταίροι μας στην ΕΕ ως δύο χώρες που προσφέρουν για πρώτη φορά μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο και μία νέα δίοδο μεταφοράς αυτού του πολύτιμου ενεργειακού αγαθού», τόνισε.
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε τις δύο χώρες ως «θεματοφύλακα» της ασφάλειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης και της ειρήνης, σε μία ευρύτερα ταραγμένη περιοχή. Όπως σημείωσε, ο διάδρομος που ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ - Κύπρου μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει μαζί με τη μονάδα του LNG μία νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, ο ΥΠΕΚΑ υπογράμμισε ότι προωθούνται ο αγωγός TAP (Αδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην υπόλοιπη Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, και η υλοποίηση του κεντρικού διαδρόμου ενός κάθετου άξονα βορρά- νότου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας στις ευρωπαϊκές αγορές. Έτσι, πρόσθεσε, η ευρωπαϊκή βιομηχανία θα έχει φθηνή ενεργειακή ύλη, θα είναι ανταγωνιστική στις εξαγωγές της και θα δοθεί φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μανιάτης είπεότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου συμφώνησαν στο Κάιρο να προχωρήσουν με τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να οριοθετηθούν οι Οικονομικές Ζώνες στις περιοχές, όπου δεν έχουν οριοθετηθεί.
Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη και ασφαλώς οι τρεις κυβερνήσεις από κοινού θα αποφασίσουν για την κατάλληλη στιγμή και την κατάλληλη μεθόδευση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό για το οποίο έχουν δεσμευθεί οι ηγέτες των τριών κρατών.
Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Μανιάτη για τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα της Κύπρου σχετικά με τις γεωτρήσεις και για τις προσπάθειες για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, που έχουν ήδη ανακαλυφθεί. Ακόμη, συζήτησαν για τις επαφές των υπουργείων των δύο χωρών αναφορικά με την ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μία νέα πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας, αλλά και ως καινούργια διαδρομή.
Όπως σημείωσε ο Κύπριος υπουργός, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκε η βούληση για ανάληψη κοινών δράσεων και αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα, σχετικά με την προώθηση των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεκριμένα για τον αγωγό Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας και την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε, θα γίνουν επαφές στις αρχές Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.