Το βράδυ η συζήτηση στο Σ.Α. του ΟΗΕ για το Κυπριακό

Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 09:30
A- A A+

Διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικά με το Κυπριακό, σε κλειστή συνεδρία, θα γίνουν στις 10 απόψε το βράδυ, ώρα Κύπρου, σε συνέχεια της έκθεσης που υπέβαλε χθες προς το Συμβούλιο ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Οι διαβουλεύσεις έχουν περιληφθεί στην επίσημη ατζέντα των εργασιών του Συμβουλίου Ασφαλείας για σήμερα, Τρίτη.

Ενώπιον των μελών αναμένεται να τεθεί προς έγκριση, είτε αργότερα απόψε είτε αύριο, σχέδιο ψηφίσματος στη σύνταξη του οποίου πρωτοστάτησαν η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Το σχέδιο ψηφίσματος αποτελείται από το προοίμιο και από το διατακτικό, το οποίο έχει τρία μέρη.

Στο προοίμιο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η υλοποίηση της συνολικής λύσης που προτάθηκε από το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με βάση το σχέδιο λύσης της 31ης Μαρτίου θα είναι προς το συμφέρον της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της Κύπρου «και συνεπώς εμπίπτει εντός της πρωταρχικής ευθύνης του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Επίσης σημειώνεται ότι η σχολαστική τήρηση από όλα τα μέρη των προνοιών και των χρονοδιαγραμμάτων που περιέχονται στη συνολική διευθέτηση, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ασφάλεια, θα είναι «ζωτικής σημασίας».

Αναφέρεται ακόμη ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, έχει εισηγηθεί την ανάληψη μιας ενισχυμένης αποστολής του Διεθνούς Οργανισμού η οποία μεταξύ άλλων θα αναλάβει την παρακολούθηση, επιβεβαίωση και επιτήρηση της εφαρμογής της Θεμελιώδους Συμφωνίας.

Στο μέρος Α του διατακτικού, περιέχονται αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που αφορούν τον τερματισμό της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τη δημιουργία της νέας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, υπό την ονομασία Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για Υλοποίηση της Διευθέτησης στην Κύπρο (United Nations Settlement Implementation Mission in Cyprus, UNSIMIC).

Περαιτέρω παρατίθεται αναλυτικά η αποστολή της νέας δύναμης, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρακολούθηση και επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με τις πρόνοιες ασφάλειας στη Θεμελιώδη Συμφωνία, περιλαμβανομένης της διάλυσης των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών δυνάμεων, καθώς και της προσαρμογής των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων στα συμφωνημένα ίσα επίπεδα.

Το μέρος Β του διατακτικού τίθεται υπό το κεφάλαιο 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και αφορά την απαγόρευση της προμήθειας όπλων στην Κύπρο μετά την ισχύ της Θεμελιώδους Συμφωνίας.

Στο μέρος Γ του διατακτικού, το Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη «να εφαρμόσουν πιστώς και πλήρως όλες τις πτυχές της συνολικής συμφωνίας μέσα στα χρονοδιαγράμματα που αναφέρονται σε αυτήν».

Ζητείται επίσης από το γενικό γραμματέα να υποβάλλει τακτικά έκθεση σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της συνολικής συμφωνίας.

ΠΗΓΗ : Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή