«Αισθάνομαι λίγο μπερδεμένος από την αντίδραση (των Ελληνοκυπρίων), έχω όμως την αίσθηση ότι τα πράγματα μπορεί να προχωρήσουν, ότι ο κόσμος έχει αρχίσει ίσως να συνειδητοποιεί τί μπορεί να χάσει εάν δεν ψηφίσει υπέρ (του σχεδίου)». Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.
Ο Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος αφιέρωσε πέντε χρόνια στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν θα παραμείνει στη θέση του σε περίπτωση αποτυχίας. «Δεν μας βλέπω να σπεύδουμε πίσω για να ζητήσουμε από τις πλευρές να αποφασίσουν ξανά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε στη συνέντευξή του, το Κυπριακό υπήρξε η δυσκολότερη αποστολή της καριέρας του. «Είναι πολύ πιο δύσκολο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να προσελκύσεις την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας όταν δεν “βρέχει” σφαίρες ή όταν δεν υπάρχει αιματοχυσία».
Στην πολυετή καριέρα του ο περουβιανός διπλωμάτης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύναψη της συμφωνίας που τερμάτισε το δεκαετή εμφύλιο πόλεμο στο Ελ Σαλβαδόρ, υπήρξε διαπραγματευτής μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν, ενώ διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος στη Μιανμάρ.
Αναφερόμενος στις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, όσον αφορά, κατά κύριο λόγο, το εδαφικό και την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, ο κ. Ντε Σότο δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε σε γρήγορες διευθετήσεις. Γι' αυτό το λόγο εξάλλου το σχέδιο είναι τόσο λεπτομερειακό».
«Δεν χαράζουμε τις ευθείες γραμμές που χάραξε η βασίλισσα Βικτωρία στην Αφρική για να δώσει το Κιλιμάντζαρο στον εξάδελφό της Βίλι», τόνισε χαρακτηριστικά ο 61χρονος διπλωμάτης, κάνοντας μία ιστορική αναφορά στις δοσοληψίες μεταξύ της βασίλισσας και του αυτοκράτορα Γουλιέλμο της Γερμανίας.
«Μιλάμε για ανθρώπινα όντα...δεν θα το είχαμε σχεδιάσει με τέτοιον τρόπο εάν δεν ενδιαφερόμασταν» υπογραμμίζει ο Αλβάρο ντε Σότο.
Πηγή ΑΠΕ Reuters