Εκεί, που ο δολοφόνος, σχεδόν πάντα, γλυτώνει

Η παράσταση «Πατρίσια Χάισμιθ: Εισαγωγή στο σασπένς», στο 104
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2014 09:25

Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του βραβευμένου σεναριογράφου Παναγιώτη Χριστόπουλου.

A- A A+

Με το σαρκαστικό της χιούμορ, με τη διεισδυτική της ματιά που μπαίνει βαθιά στην ψυχολογία των ηρώων, κάνοντας τον αναγνώστη να κατανοεί τον «κακό» και να ταυτίζεται μαζί του, η διάσημη συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας, Πατρίσια Χάισμιθ (1921 - 1995), ζωντανεύει στη θεατρική σκηνή, μαζί με τις συγγραφικές μεθόδους της.

Σαν ένα ψυχολογικό πορτρέτο με ρυθμούς αστυνομικού θρίλερ, όπου φαντασία και πραγματικότητα εναλλάσσονται, ώσπου ενώνονται, δημιουργώντας τον σκοτεινό κόσμο της Αμερικανίδας συγγραφέα, η μαύρη κωμωδία του Παναγιώτη Χριστόπουλου, «Πατρίσια Χάισμιθ: Εισαγωγή στο σασπένς», παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Ιωσήφ Βαρδάκη, στο θέατρο 104, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει δολοφόνος

Πρόκειται για το πρώτο θεατρικό έργο του βραβευμένου σεναριογράφου Παναγιώτη Χριστόπουλου, στο οποίο η Πατρίσια Χάισμιθ, ενσαρκωμένη από τη Ρούλα Πατεράκη και ανοίγοντας, παράλληλα, παράθυρα στον γεμάτο συγκρούσεις εσωτερικό της κόσμο, μας προσκαλεί να γίνουμε μαθητές της σε ένα σεμινάριο. Η διαφήμισή του στις εφημερίδες θα ήταν κάπως έτσι: «Η διάσημη συγγραφέας Πατρίσια Χάισμιθ σας προσκαλεί στο σεμινάριο “Εισαγωγή στο σασπένς”. Από την αρχική ιδέα μέχρι την ολοκλήρωσή της, η δις Χάισμιθ θα αναλύσει τι είναι το σασπένς και πώς δημιουργείται, τι ρόλο παίζει η ατμόσφαιρα, πώς κατασκευάζονται επιτυχημένοι χαρακτήρες, πού βρίσκεται η έμπνευση, πώς οργανώνεται η πλοκή».

Με αφορμή το σεμινάριο, οδηγούμαστε μέσα στον κόσμο της Χάισμιθ: έναν κόσμο σκοτεινό, όπου ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να γίνει δολοφόνος. Εκεί, τρεις μαθητές της, αναλαμβάνουν τους ρόλους φανταστικών χαρακτήρων και δίνουν σάρκα και οστά σε φόβους και  φαντασιώσεις.

Με το παράπονο ότι δεν της έδωσαν τη θέση που της άξιζε

Η δημιουργός του «Κυρίου Ρίπλεϊ» είναι ευρύτερα γνωστή για τα ψυχολογικά της θρίλερ, από τα οποία έχουν προκύψει περισσότερες από 20 ταινίες. Σκληρή, απόμακρη, αινιγματική, μοναχική, εξωτερικά απαθής, εκκεντρική. Αστεία, ευφυής, βίαιη. Εραστής γυναικών, ένας άνδρας παγιδευμένος στο σώμα μιας γυναίκας, αλλά και μισογύνης. Σχεδόν μισάνθρωπος.

Αν και γοητευόταν από μικρή από το «Έγκλημα και τιμωρία» του Ντοστογιέφσκι, στις δικές της ιστορίες, ο δολοφόνος, σχεδόν πάντα, γλυτώνει. Έγραψε πάνω από 130 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Τα περισσότερα από αυτά, «θρίλερ» ενός χαρακτηριστικού ύφους. Τα βιβλία της έχουν υμνηθεί από διάφορους συγγραφείς και κριτικούς ως καλλιτεχνικές δημιουργίες μεγάλης ομορφιάς και πολυπλοκότητας. Πέθανε το 1995, αναγνωρισμένη στην Ευρώπη, αλλά παραγνωρισμένη στην Αμερική, με το παράπονο ότι δεν της έδωσαν τη θέση, που θεωρούσε ότι της ανήκε, στο πάνθεον της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Παναγιώτης Χριστόπουλος, σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης, πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Ρους, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, φωτογραφίες παράστασης: Κλεοπάτρα Χαρίτου, βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Καλλιανίδου, βοηθός σκηνογράφου: Μαρία Παπαδοπούλου. Ερμηνεύουν: Ρούλα Πατεράκη, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Νίκος Μαυράκης.

Πληροφορίες
Θέατρο 104: Ευμολπιδών 41 - Γκάζι (Μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3455020, 6940 290312. Διάρκεια παράστασης: 75΄ χωρίς διάλειμμα. Τιμή εισιτηρίου: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 8 ευρώ.

naftemporiki.gr


 

 

Προτεινόμενα για εσάς