Ουκρανία: Συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας πέντε κομμάτων

Κεντροδεξιός προσανατολισμός
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 13:09
UPD:14:35
REUTERS/STRINGER

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού πέντε κομμάτων υπέγραψαν την Παρασκευή δυνάμεις οι οποίες εκπροσωπούνται στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Η συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ του συντηρητικού Λαϊκού Μετώπου του πρωθυπουργού Αρσένιι Γιατσένιουκ, του κεντροδεξιού Μπλοκ Ποροσένκο, υπό τον αρχηγό του κόμματος UDAR («Γροθιά») Βιτάλι Κλίτσκο, του κεντροδεξιού κόμματος «Αυτάρκεια» («Σαμοπόμιτς»), του λαϊκιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος του Όλεχ Λιάσκο και του κεντροδεξιού κόμματος «Πατρίδα» της Γιούλια Τιμοσένκο.

«Η νέα πλειοψηφία θα μετράει 300 βουλευτές» επί του συνόλου των 450 εδρών, δηλαδή ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία, ανακοίνωσε ο Αρσένιι Γιατσενιούκ, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της ουκρανικής Βουλής η οποία αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Η συμφωνία, την οποία διαπραγματεύονταν τα πέντε κόμματα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, μονογραφήθηκε εντέλει τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή και θα υπογραφεί επίσημα κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, την 27η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Βολόντιμιρ Γκρόισμαν.

Ο κ. Γιατσενιούκ, ο οποίος αναμένεται να συνεχίσει να είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, επέμεινε εξάλλου στην ανάγκη «να σχηματιστεί κατεπειγόντως» νέα κυβέρνηση.

«Βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας του προγράμματος της νέας κυβέρνησης», προσέθεσε ο ίδιος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή