Νέο ψήφισμα ΗΠΑ-Βρετανίας για το Κυπριακό

Προωθείται στο Σ.Α. του ΟΗΕ, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 08:01
A- A A+

Νέο ψήφισμα για το Κυπριακό, προωθούν ΗΠΑ και Βρετανία, τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξετάσουν τα στοιχεία του σχεδίου του που απαιτούν την ανάληψη δράσης εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αυτό έγινε δεκτό» δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ και συνέχισε λέγοντας ότι «και το σχέδιο Ανάν, όπως και η έκθεση του γενικού γραμματέα, περιέγραψαν τρεις βασικές θεματικές της διευθέτησης που απαιτούν την υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Πρόκειται για την στήριξη της ιδρυτικής συμφωνίας, την εγκαθίδρυση και ανάπτυξη ειρηνευτικής αποστολής και την επιβολή εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων, στοιχεία που εμπεριέχονται ήδη στο σχέδιο που διαμορφώθηκε στην Ελβετία. Αυτά ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στην έκθεσή του και τώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναζητεί τρόπους για να στηρίξει την εισήγηση αυτή και να αναλάβει τις αναγκαίες δράσεις».

Κινούμενος στο πνεύμα της δήλωσης που είχε κάνει νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο κ. Μπάουτσερ δήλωσε πως «εργαζόμαστε από κοινού με τους συναδέλφους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μια ισχυρή απόφαση του Οργανισμού, εντός της εβδομάδας, που θα προσφέρει στους Κυπρίους την ενθάρρυνση που επιθυμούν, για να τεθεί υπό το κύρος του το σχέδιο διευθέτησης και να εκπληρώσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από το διευθέτηση».

Και συνέχισε : «Οπως είπε σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Πάουελ, πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Κύπρο και επιδιώκουμε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, τόσο ως ΗΠΑ, όσο και σε συνεργασία με τις άλλες χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να μη χαθεί η ευκαιρία αυτή.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, συζήτησε σήμερα το απόγευμα για το ψήφισμα του Κυπριακού και ελπίζουμε να το προωθήσουμε άμεσα, ώστε να καταστεί σε όλους σαφές ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, αναλάμβάνει τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές καθορίζονται στη συμφωνία».

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση, για το εάν ΗΠΑ υποστηρίζουν το αίτημα κάποιων ελληνοκυπριακών κομμάτων να υπάρξουν ορισμένες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν για να το υπερψηφίσουν στο επικείμενο δημοψήφισμα ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε ότι «σε ό,τι αφορά στην ιδέα της αναβολής έχουμε αποσαφηνίσει ότι δια των καθυστερήσεων δεν επιτυγχάνεται τίποτε. Όλες οι προτάσεις που κατατέθησαν έως τώρα απετέλεσαν καθυστέρηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση και αυτό δεν νομίζουμε ότι είναι προσήκον».

Θεωρούμε ότι το σχέδιο, όπως διαμορφώθηκε αποτελεί το βέλτιστο επί του οποίου θα μπορούσαν οι δυο πλευρές να συμφωνήσουν. Συνιστά κατά τη γνώμη μας την βέλτιστη επιπρόσθετη συνεισφορά εκ μέρους του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και αποτελεί την συμφωνία».

«Δεν υπάρχει δεύτερη συμφωνία», επεσήμανε ο εκπρόσωπος, «δεν υπάρχει (άλλη) ευκαιρία, δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση. Όλα έχουν τύχει εκτενούς συζήτησης και διαπραγμάτευσης και για αυτό έχουν τεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων, οι οποίοι ευελπιστούμε ότι θα τα προσέξουν και θα αντιληφθούν ότι υπάρχουν διακριτά οφέλη για τους Τουρκοκυπρίους και διακριτά για τους Ελληνοκυπρίους».

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα επιστρέψουν στις εστίες τους, στρατεύματα που θα αποχωρήσουν, τροποποιήσεις στο εδαφικό, ευκαιρίες για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, που έχουν αναγνωριστεί, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής υποστήριξης της διεθνούς κοινότητας».

«Ελπίζουμε ότι όταν οι πολίτες εξετάσουν προσεκτικά τα οφέλη αυτά, τις δεσμεύσεις που οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναλαμβάνουν για την υλοποίηση του συνόλου του σχεδίου, θα αξιολογήσουν ως προσήκον για αυτούς να ψηφίσουν «ναί».

Ερωτηθείς, τέλος, ποιο στοιχείο του ψηφίσματος είναι εκείνο που μετριάζει τους φόβους των Ελληνοκυπρίων περί μη απόσυρσης μεγάλου τμήματος των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Μπάουτσερ απήντησε ότι «σημείο κλειδί του ψηφίσματος είναι ότι παρέχει την ισχυρή και συμπαγή υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο σχέδιο που διαμορφώθηκε. Παρέχει τις εγγυήσεις ότι η διεθνής κοινότητα θα επιβλέψει ενδελεχώς την υλοποίησή του σχεδίου που προέκυψε και θα το θέσει υπό το κύρος του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι Τούρκοι έχουν διακηρύξει σαφώς ότι θα εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και μίλησε για δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για την υλοποίηση της συμφωνίας. «Τόσο οι δηλώσεις του κ. Πάουελ, οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και το ψήφισμα του ΟΗΕ, πρέπει να κατέστησαν σαφές στους Κυπρίους ότι προτιθέμεθα να δούμε την πλήρη και ενδελεχή υλοποίηση της διευθέτησης», κατέληξε ο εκπρόσωπος του State Department.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή