Ελαφρά υπεροχή του «ΟΧΙ» για το σχέδιο Ανάν

Σε δημοσκόπηση της Opinion στην Ελλάδα, για λογαριασμό του Mega
Τετάρτη, 21 Απριλίου 2004 08:51
A- A A+

Ελαφρά υπεροχή του «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν από τους Ελληνες πολίτες, κατέγραψε δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Mega, η οποία διενεργήθηκε στις 19 Απριλίου. Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία (60%) θεωρεί θετική την στάση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο θέμα.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα, «Τι είναι καλύτερο για την Κύπρο; Να ψηφίσουν οι ελληνοκύπριοι ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν;», οι απαντήσεις έδωσαν στο «Να ψηφίσουν ΝΑΙ» 40%, «να ψηφίσουν ΟΧΙ» 44%, «Δεν ξέρω/δεν απαντώ» 14%.

Το «ΝΑΙ» υποστηρίζει το 35% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, το 55% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, το 11% του ΚΚΕ και το 30% του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. ΟΧΙ ψηφίζει το 52% της Νέας Δημοκρατίας, 28% του ΠΑΣΟΚ, 78% του ΚΚΕ και 54% του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στο ερώτημα σχετικά με τη στάση των Κώστα Καραμανλή, Γιώργου Παπανδρέου και Τάσσου Παπαδοπουλου, οι απαντήσεις είναι : Για Κώστα Καραμανλή : Θετική 37%, Μάλλον θετική 23%, μάλλον αρνητική 14%, αρνητική 12% και δεν γνωρίζω 14%.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι : 30%,15%, 15%,26% και 14%. Για τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, τα ποσοστά είναι : 41%, 13%, 14%, 14% και 18%.

Στο ερώτημα σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό το 49% απαντά οτι το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως χωριστά ζητήματα, ενώ το 41% πιστεύει οτι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαρτώνται απόλυτα απο το Κυπριακό.

Εξ άλλου το 50% πιστεύει οτι το Κυπριακό πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί πρώτη εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα, ενώ το 43% πιστεύει ότι δεν χρειάζεται το Κυπριακό να καθορίζει τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδας.

Ακόμη στο ερώτημα «Τι θα ήταν καλύτερο να γίνει στην Κύπρο; Ενα ενιαίο κράτος ή δύο χωριστά ανεξάρτητα κράτη με κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους;», το 68% απαντά ένα ενιαίο κράτος, το 25% δύο ανεξάρτητα κράτη και το 7% δεν απαντά ή δεν γνωρίζει.

Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική σε συνολικό δείγμα 903 ατόμων, δείγμα που σταθμίστηκε με βαση τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαρτίου.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή