Το προσκλητήριο που άλλαξε χέρια

Πέμπτη, 20 Νοεμβρίου 2014 10:38
UPD:10:56
fosphotos/Panayiotis Tzamaros
A- A A+

Αίσθηση προκάλεσε στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση των συναντήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη.

Την ώρα που ναυαγούσε το ενδεχόμενο μιας «συνάντησης κορυφής» Αντ. Σαμαρά - Αλ. Τσίπρα και μάλιστα με πρόσχημα την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παρίσταται και ο Ευ. Βενιζέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σαν έτοιμος από παλιά ανακοίνωσε τις δύο συναντήσεις με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη.

«Είναι προφανές», λέει στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη ότι οι συναντήσεις μπορεί να γίνουν με αφορμή τις εξελίξεις με την τρόικα, την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας και την προεδρική εκλογή, ωστόσο δεν μπορεί παρά να συζητηθούν η σημερινή κατάσταση και φυσικά το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Η Χαριλάου Τρικούπη είναι ενοχλημένη από τα δημοσιεύματα που θέλουν τον κ. Παπανδρέου και στελέχη που είναι κοντά του, να μην είναι υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ σκέφτεται να προχωρήσει στη διαγραφή του Γ. Παπανδρέου. Ο τελευταίος βέβαια αντέδρασε διαμηνύοντας ότι ουδείς μπορεί να τον διαγράψει από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. 

Εντός αυτού του κλίματος η σημερινή συνάντηση αποκτά ξεχωριστή σημασία τόσο για τον Γ. Παπανδρέου όσο και για τον Ευ. Βενιζέλο, για τον οποίο η χθεσινή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παραστεί στη συνάντηση κορυφής δεν ήταν και η καλύτερη εξέλιξη, καθώς θεωρείται ότι πλήττεται για μια ακόμη φορά η δημόσια εικόνα του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε το 2013 στις 30 Απριλίου και είχε θέμα τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Τότε ο πρώην Πρωθυπουργός φερόταν εξοργισμένος από τα δημοσιεύματα -έκανε λόγο για διαρροές- για την οικονομική διαχείριση στο Κίνημα την περίοδο της προεδρίας του.

Το σίγουρο, παραδέχεται στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, είναι ότι η σχέση των δύο ανδρών «έχει περάσει από χίλια κύματα», ενώ από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης «θα εξαρτηθεί εν πολλοίς η επόμενη ημέρα της Δημοκρατικής Παράταξης».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή