Μη φυσιολογικός «Σωσίας» κοινωνικού αποκλεισμού

Το αριστούργημα του Ντοστογιέφσκι, στο θέατρο Ροές
Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014 09:15
UPD:16/12/2014 13:26
KAPLANIDIS YIRGOS
A- A A+

Με τον «Σωσία», το έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς, ακόμα και για συγγραφείς που δεν εκτιμούσαν τον δημιουργό του, καταπιάνεται η εικαστικός - σκηνοθέτρια Έφη Μπίρμπα και, με αφετηρία τη διάσπαση, το κεντρικό μοτίβο των έργων του συγγραφέα και μια πληθώρα διακειμενικών αναφορών, παρουσιάζει μια παράσταση - σπουδή, στο θέατρο Ροές, από τις 21 Νοεμβρίου.

Μια προσπάθεια καταβύθισης στην κοινωνική αποκοπή

Η Έφη Μπίρμπα σημειώνει για την παράσταση: «Παρακολουθούμε μεγεθυμένα κάποια επεισόδια της πραγματικότητας του Γκολιάτκιν, ενός χαρακτήρα που προσπαθεί να υπάρξει εντός του πλαισίου του κοινωνικά αποδεκτού φυσιολογικού. Μπροστά μας εμφανίζεται το υποκειμενικό πλάνο του χαρακτήρα, ό,τι συμβαίνει πέρα από τη φαινομενική πραγματικότητα μιας φυσιολογικής ζωής. Διασπώντας την αφηγηματική γραμμικότητα του κειμένου και μεγεθύνοντας κάποια από τα επεισόδια του έργου, επιτελείται μια προσπάθεια καταβύθισης στην κοινωνική αποκοπή, την απομόνωση, τον θόρυβο και τη σιωπή».

KAPLANIDIS
«Ένα σπάνιο και τέλειο έργο τέχνης»

Εκπλήσσοντας τους σύγχρονούς του με τον θαυμαστό τρόπο, με τον οποίο καταδύεται στα μύχια της ψυχής του ήρωά του, ο «Σωσίας» γράφτηκε το 1846, πριν ο Ντοστογιέφσκι γράψει τα διάσημα μεταγενέστερα έργα του «Έγκλημα και τιμωρία», «Δαιμονισμένοι» και «Αδελφοί Καραμαζόφ». Ο Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, ο οποίος θεωρούσε τον Ντοστογιέφσκι «μέτριο συγγραφέα», παραδεχόταν πως ο «Σωσίας» είναι «το καλύτερο πράγμα, που έγραψε ποτέ» και πως είναι «ένα σπάνιο και τέλειο έργο τέχνης».

Ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Ρωσίας, ο Ντοστογέφσκι επηρέασε πολλούς σημαντικούς συγγραφείς σε όλο τον κόσμο. Φημολογείται ότι o Τολστόι ξέσπασε σε δάκρυα, όταν έμαθε για τον θάνατό του, αν και δεν είχαν γνωριστεί ποτέ, καθώς και ότι, όταν πέθανε ο Τολστόι, είχε μαζί του ένα αντίτυπο των «Αδερφών Καραμαζόφ». Ο δε Αϊνστάιν είχε πει: «ο Ντοστογιέφσκι μού προσφέρει πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε επιστήμονα».

KAPLANIDIS YIRGOS

Άρης Σερβετάλης.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία - σκηνικά - κοστούμια: Έφη Μπίρμπα, διασκευή - δραματουργική επεξεργασία: Έφη Μπίρμπα, Άρης Σερβετάλης, Μιχαήλα Πλιαπλιά, η παράσταση βασίστηκε στο βιβλίο «Ο Σωσίας», μετάφραση Βασίλης Τομανάς, εκδόσεις Νησίδες, ηχητικός σχεδιασμός: Vangelino Currentzis, φωτισμοί: Θύμιος Μπακατάκης, καλλιτεχνικός συνεργάτης - βοηθός σκηνοθέτη: Μιχαήλα Πλιαπλιά, επιμέλεια κοστουμιών: Κωνσταντίνος Μαλινδρέτος, τεχνικός σκηνής - εκτέλεση παραγωγής: Χρήστος Γερασιμόπουλος, παραγωγή: ngb group, Νίκος Ηλίας. Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Συμεωνίδης, Συμεών Τσακίρης, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης.

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι.

Πληροφορίες
Θέατρο Ροές: Ιάκχου 16 - Γκάζι (στάση μετρό: Κεραμεικός), τηλ. κρατήσεων: 210 3474312. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Σάββατο: 21.00, Κυριακή: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 17 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - πολυτέκνων: 12 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Ιανός, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς