Μιανμάρ: Το σύνταγμα δεν αλλάζει πριν το 2015, «κλείνει» ο δρόμος για υποψηφιότητα της Σου Κι

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 16:15
UPD:16:20
EPA/LYNN BO BO

Με την ανακοίνωση, εξανεμίζονται οι ελπίδες της κ. Σου Κι να οριστεί πρόεδρος της Μιανμάρ στην περίπτωση που το κόμμα της κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές.

A- A A+

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Μιανμάρ απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι κλείνει ο δρόμος για την προεδρία για την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Είναι «αδύνατο να αλλάξει» το σύνταγμα εγκαίρως, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σουέ Μαν.

Με την ανακοίνωση, εξανεμίζονται οι ελπίδες της κ. Σου Κι να οριστεί πρόεδρος της Μιανμάρ στην περίπτωση που το κόμμα της κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές.

Η ανακοίνωση γίνεται μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη στη χώρα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Παρασκευή ζήτησε, μιλώντας στο πλευρό της κ. Σου Κι, από τον πρόεδρο της Μιανμάρ να φροντίσει ώστε να διεξαχθούν «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές».

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη διάρκεια της συνομιλίας της με τον κ. Ομπάμα είχε χαρακτηρίσει το Σύνταγμα της Μιανμάρ «άδικο και αντιδημοκρατικό».

Η κ. Σου Κι κάνει εκστρατεία για την κατάργηση ενός άρθρου του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει ότι οποιοσδήποτε έχει παντρευτεί αλλοδαπό ή τα παιδιά του έχουν ξένη υπηκοότητα δεν μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία. Η ίδια είναι παντρεμένη με Βρετανό και τα παιδιά της έχουν βρετανική υπηκοότητα.

Το εν λόγω άρθρο, το οποίο περιλήφθηκε στο Σύνταγμα από τη στρατιωτική χούντα η οποία κυβερνούσε επί δεκαετίες τη χώρα, θεωρείται από κάποιους ότι έχει δημιουργηθεί για να εμποδίσει την βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ηγέτιδα να γίνει πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή