ΕΚΠΟΙΖΩ: «Όχι» στη χρήση αντιβιοτικών σε υγιή εκτρεφόμενα ζώα

Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2014 13:22
UPD:13:23
ΑΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Γερμανία, το 72%-98% του δείγματος των πουλερικών που ελέγχθηκαν είχαν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

A- A A+

Να μπει τέλος στη χορήγηση αντιβιοτικών σε υγιή εκτρεφόμενα ζώα ζητεί η ΕΚΠΟΙΖΩ, ώστε να μειωθεί η ανθεκτικότητα των μικροβίων σε αυτά. 

Με αφορμή τη σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά, η ΕΚΠΟΙΖΩ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), συμμετέχει στην εκστρατεία που ξεκίνησε με σκοπό να προτρέψει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να περιορίσουν τη χρήση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα.

Όπως επισημαίνει η ένωση καταναλωτών, η εκστρατεία αυτή του BEUC πυροδοτήθηκε από τους ελέγχους που έκαναν οι οργανώσεις-μέλη του σε ωμό κρέας που πωλείται σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Γερμανία, το 72%-98% του δείγματος των πουλερικών που ελέγχθηκαν είχαν μολυνθεί με βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, η αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά σημαίνει πως οι λοιμώξεις- ακόμα και οι απλές- θα είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Συνεπώς, παρεμβάσεις όπως ένα χειρουργείο ή η χημειοθεραπεία, που βασίζονται στην αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών για την επιτυχία τους, έχουν ήδη γίνει επικίνδυνες.

Αφού σημειώνει πως όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνουν ανθεκτικά τα βακτήρια, τονίζει ότι η λανθασμένη ή η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών στα εκτρεφόμενα ζώα αυξάνουν την αντίσταση των βακτηρίων, η οποία μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένου και του φαγητού.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κρίνει τους ισχύοντες κανόνες της Ε.Ε. για το θέμα αυτό είναι ανεπαρκείς, καθώς, όπως λέει, ενώ η χρήση των αντιβιοτικών για την ταχύτερη ανάπτυξη των ζώων απαγορεύθηκε στην Ε.Ε. το 2006, η χορήγηση αντιβιοτικών στα ζώα, συνεχίζεται προληπτικά, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε ασθένεια, παρόλο που όλη η αγέλη είναι υγιής.

Στο πλαίσιο αυτό ζητεί οι νέες νομοθετικές προτάσεις που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαγορεύουν ξεκάθαρα τη χρήση των αντιβιοτικών στα υγιή ζώα.  

Σύμφωνα με τη Γενική Διευθύντρια του BEUC Μονίκ Γκογιάν, εκτός από το να μη χρησιμοποιούμε πολύ τα αντιβιοτικά και να ακολουθούμε κάποιες συμβουλές στο σπίτι- όπως το πολύ καλό μαγείρεμα του κρέατος- υπάρχει κάτι ακόμα που μπορούμε να κάνουμε σαν καταναλωτές: Είναι πραγματική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τα σχέδιά της, τα οποία, ως έχουν, πάσχουν ολοφάνερα από έλλειψη προοπτικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή