Τα βρήκαν με το Κατάρ οι φιλοδυτικές μοναρχίες του Κόλπου

Επιστρέφουν οι πρεσβευτές τους στη Ντόχα
Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 16:16
UPD:16:49
REUTERS/HANDOUT

Μετά το πέρας μιας έκτακτης μίνι συνόδου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στο Κατάρ οι πρεσβευτές τους, οι οποίοι είχαν ανακληθεί στις 5 Μαρτίου.

A- A A+

Οι μοναρχίες του Κόλπου κατάφεραν να αποκλιμακώσουν τις μεταξύ τους εντάσεις μετά τις υποχωρήσεις του Κατάρ, το οποίο οι υπόλοιπες χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) κατηγορούσαν επί οκτώ μήνες ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά τους ζητήματα και ότι συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, σύμφωνα με αναλυτές.

Μετά το πέρας μιας έκτακτης μίνι συνόδου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στο Ριάντ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακοίνωσαν ότι θα επιστρέψουν στο Κατάρ οι πρεσβευτές τους, οι οποίοι είχαν ανακληθεί στις 5 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση αποκλιμακώνει την άνευ προηγουμένου ένταση μεταξύ των μελών του GCC, το οποίο δημιουργήθηκε το 1981 και ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή τον Δεκέμβριο της ετήσιας συνόδου του Συμβουλίου στη Ντόχα.

Όταν είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους, το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και η Μανάμα είχαν κατηγορήσει τη Ντόχα ότι εμπλέκεται στις εσωτερικές τους υποθέσεις, ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή υποστηρίζοντας τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι χρησιμεύει ως καταφύγιο ισλαμιστών από άλλες αραβικές χώρες και ότι προσφέρει υπηκοότητα σε πολίτες του Μπαχρέιν.

Για να αποκλιμακωθεί η κρίση «το Κατάρ φέρεται να ανέλαβε σημαντικές δεσμεύσεις, έπειτα από μια περίοδο δισταγμών και καθυστερήσεων», εξήγησε ο πολιτικός αναλυτής από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αμπντουλχαλέκ Αμπντουλά.

Οι ηγέτες του GCC δεν έδωσαν καμία ένδειξη για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τους και για τις υποχωρήσεις του Κατάρ, όμως, σύμφωνα με τον Κουβεϊτιανό αναλυτή Άγεντ Αλ Μανάα, η χώρα «έλαβε μέτρα για να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εταίρων της, κυρίως σε ό,τι αφορά την απέλαση κάποιων προσώπων τα οποία πρόσκεινται στη Μουσουλμανική Αδελφότητα».

Ο αναλυτής αναφερόταν στην απέλαση από το Κατάρ κάποιων προσώπων που ανήκουν στην Αδελφότητα, την οποία είχαν ανακοινώσει οι αρχές της χώρας τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ο ίδιος, «φαίνεται ότι το Κατάρ δέχθηκε να σταματήσει να δέχεται και να πολιτογραφεί υπηκόους οι οποίοι καταζητούνται από τις χώρες τους».

Η διευθέτηση της κρίσης αυτής ήταν ένα ζωτικής σημασίας θέμα στο πλαίσιο της εξάπλωσης των ακραίων ισλαμιστικών ομάδων και του πολέμου εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουν όλες οι χώρες του GCC, εκτός από το Ομάν.

Το Κατάρ συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ι.Κ., αν και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι έχει σχέσεις με υπόπτους που ανήκουν σε ακραίες οργανώσεις.

Οι πλούσιες μοναρχίες του Κόλπου ανησυχούν για την ασφάλειά τους μετά τη δέσμευσή τους να συμμετάσχουν στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή